Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande


Över 500 smuggelhundar stoppades förra året

Tullverket har aldrig någonsin stoppat så många hundar från att föras in i Sverige som under 2021. Under förra året stoppades 523 hundar, de allra flesta vid gränsen i södra Sverige. Året innan stoppades 294 hundar. Det visar ny statistik från Tullverket som sett att hundsmuggling blivit alltmer intressant för kriminella.

– Det är dyster trend vi ser. Viljan att ha hund är stor och det utnyttjas av kriminella som ser att de kan tjäna stora pengar på den här hänsynslösa hanteringen av levande varelser. Det är beklämmande, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd.

Hunduppfödare i Sverige har inte kunnat möta den stora efterfrågan som uppstått under pandemin. Det har öppnat upp en marknad för smugglare och oseriösa hundförsäljare. Under 2021 har Tullverket stoppat 523 hundar vid landets gränser. Det är en markant ökning jämfört med året innan då 294 hundar stoppades.

– Hundsmugglingen är mer organiserad och sofistikerad i dag och hundarna kommer ofta från Polen, Bulgarien, Ungern och Rumänien, säger Oscar Lindvall.

Var försiktig vid köp av vovve

Tullverkets samarbete med Jordbruksverket har intensifierats vilket gett resultat och gjort det svårare för smugglarna som försöker hitta nya tillvägagångssätt att få in hundar som stoppats och skickats tillbaka.

– Vi vill fortsatt uppmana till försiktighet vid köp av hund. Hundsmugglingen är svår att komma åt så länge det finns köpare i Sverige som tar risken att köpa en valp som kan vara allvarligt sjuk i rabies, ha parasiter och som smugglats in under avskyvärda förhållanden, säger Oscar Lindvall.

Oscar vädjar till alla som funderar på att köpa en hund:
– Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter.
– Var inte godtrogen, en sjuk hund kan kosta dig tiotusentals kronor i veterinärvård.
– Det är efterfrågan som styr. Vi på Tullverket eller andra myndigheter kan inte stoppa den här illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.

Antal stoppade hundar 2021: 523
Antal avlivade hundar: 86
Återutförsel: 377
Karantän/hemkarantän: 46

Antal stoppade hundar 2020: 294
Antal avlivade hundar: 95
Återutförsel: 169
Karantän/hemkarantän: 23

Antal stoppade hundar 2019: 210
Antal avlivade hundar: 22
Återutförsel: 153
Karantän/hemkarantän: 34

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590
Tipsa Tullverket om smuggling och tullbrott: 90 114

 

 

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)