Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Omfattande smuggling av narkotika stoppades

En kvartett som smugglat stora mängder droger till Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att de misstänkta har smugglat in droger till ett värde av 9,3 miljoner kronor. Brottsrubriceringen för den misstänkte huvudmannen är synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. De tre andra personerna misstänks för grov narkotikasmuggling. I dag väcks åtal vid Vänersborgs tingsrätt.

Ärendet uppdagades i midsomras genom att två postpaket adresserade till två olika mottagare i Trollhättan och Årjäng beslagtogs vid en postterminal i Skåne. I paketen som innehöll vattenreningsprodukter från Tyskland låg även narkotika väl gömd. Tulltjänstemännen upptäckte 9 kg amfetamin i det ena paketet och 10 000 tabletter MDMA samt 8 000 LSD trippar i det andra. Tullverkets utredning visar att de misstänkta är hemmahörande i Ljungskile, Trollhättan och Årjäng. Den misstänkte huvudmannens bostad har använts för hantering, förpackning och distribution av droger. Och vid en husrannsakan i hans bostad påträffades flera paket som levererats med olika narkotika, vilka beslagtogs.

I bostaden påträffades bland annat fyra paket innehållande: 7 kg MDMA, över 10 000 tabletter MDMA, 4,5 kg amfetamin och närmare 1 kg amfetamin. Utöver paketen beslagtogs olika mängder av cannabisharts, amfetamin, mefedron, MDMA, metamfetamin, kokain, patroner samt sprutor och kanyler. Beslaget tillhör ett av de större i år.

Utredningen visar att de fyra misstänkta har tagit emot 26 försändelser från Tyskland under perioden hösten 2018 till sommaren 2019.

– De kriminella nätverken utvecklar hela tiden nya sätt att smuggla droger för att undvika upptäckt, men vi förfinar även våra kontrollmetoder för att bekämpa brottsligheten, säger Marcus Carlsson, chef för Tullkriminalenheten i Göteborg.

De misstänkta är födda 1976, 1982 och 1983. Vid en fällande dom riskerar huvudmannen minst sex års fängelse. Rättegången inleds den 11 december vid Vänersborgs tingsrätt.


För mer information och bilder kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)