Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket varnar för ett ökande fusk med e-cigaretter. Foto: Tullverket

Omfattande fusk med e-cigaretter

Importen av e-cigaretter ökar och nu larmar Tullverket för ett omfattande fusk. Företag försöker undkomma skatt genom att uppge lägre nikotinhalt eller helt enkelt hävda att e-cigaretterna inte innehåller nikotin. Privatpersoner beställer e-cigaretter på nätet som förutom höga nikotinhalter även kan innehålla cannabis. Tullverkets underrättelsetjänst varnar också för att e-cigaretter kan säljas till minderåriga.

Tullverket har noterat en ökning i importen av e-cigaretter och i kölvattnet av det upptäcks alltfler försök till fusk. Det vanligaste är att importörer medvetet eller omedvetet väljer att deklarera varorna som nikotinfria.

– Eftersom skatten på e-vätskor i normalfallet är 2 000 kronor per liter vätska kan man tjäna mycket pengar på att fuska, säger Jenny Åberg på Tullverkets laboratorium där de stoppade e-cigaretterna analyseras.

Dubbel nikotinskatt

Om vätskorna i e-cigaretterna har en nikotinhalt som överstiger 15 mg per ml vätska fördubblas skatten till 4 000 kronor per liter. Så en importör som tar in 25 liter av en så kallad högkoncentrerade e-vätska ska då betala 100 000 kronor i skatt. Därför är det lönsamt att redovisa en lägre nikotinhalt eller ingen alls.

Jenny Åberg, Tullverkets laboratorium

Jenny Åberg

Ett stort problem är att snabbt avgöra om en e-cigarett innehåller nikotin eller inte. Det krävs en laboratorieanalys för att säkert avgöra den saken. Många av de stoppade sändningar med e-cigaretter som Tullverkets laboratorium fått in för bedömning har sedan visat sig innehålla nikotin, trots att de deklarerats som nikotinfria.

– Förra året analyserade vi totalt 71 prover med e-cigaretter som innehöll nikotin. I år är vi redan uppe i 78 stycken, så det är en tydlig ökning, säger Jenny Åberg.

Minderåriga köpare

Tullverkets underrättelsetjänst ser en risk för att minderåriga beställer nikotinhaltiga e-vätskor på nätet och sedan säljer e-cigaretter, bland annat på skolor. Eftersom det är en 18-årsgräns för att få köpa och sälja nikotinprodukter i Sverige så är det redan där ett lagbrott.

Det har också blivit vanligare att beslagtagna e-cigaretter innehåller cannabis. Förra året hittade Tullverkets laboratorium THC eller liknande cannabinoider i samband med 67 prover. I år har de redan haft 44 prover med e-vätskor som innehållit cannabissubstanser. För fyra år sedan fanns det bara ett enda prov med THC i e-vätskor.

– Det är svårt för en förälder eller lärare att upptäcka om ungdomar använder e-cigaretter som innehåller cannabis eller nikotin, konstaterar Jenny Åberg. Vätskan är ofta smaksatt med ämnen som döljer dess egentliga innehåll och röken är nästan helt luktfri.

Andra regler utomlands

Elektroniska cigaretter, eller vapes som de populärt kallas, är en batteridriven apparat. Den består av tub som på elektrisk väg omvandlar vatten, propylenglykol eller glycerol till en rökliknande vattenånga. E-cigaretterna innehåller olika smakämnen, både med eller utan nikotin.

I Sverige är det tillåtet att sälja e-cigaretter oavsett smaktillsats. I andra länder kan det vara annorlunda.

EU-länderna beslutar själva om bland annat smakämnen och åldersgränser för e-cigaretter. Belgien och Österrike har förbjudit e-cigaretter. I Nederländerna är det bara tillåtet med e-cigaretter som har tobakssmak för att förhindra att godissmaker lockar in unga människor in i ett nikotinmissbruk.

Flera amerikanska stater har förbjudit handel med så kallade vape-produkter. New York har det hårdaste förbudet. Där tillåts inga varianter alls. I New Jersey tillåts bara e-vätskor som smakar tobak. Vissa stater i södra USA har förbjudit eller begränsat användningen av e-cigaretter för att värna om den lokala tobaksindustrin.

För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)