Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Nytt avtal möjliggör kontroller på Öresundsbron

Från och med den 1 maj kan Tullverket genomföra kontroller på den svenska sidan av Öresundsbroförbindelsen. Det står klart sedan Sverige och Danmark har kommit överens om ett nytt avtal om gränstullsamarbete på Öresundsbroförbindelsen.

I dag kliver Tullverkets personal på tåg som kommer från Danmark vid Hyllie station på den svenska sidan. Det nya avtalet innebär att svenska tulltjänstemän kan påbörja tullkontroller på tågen över Öresund redan då tågen passerat den dansk-svenska gränsen, strax efter Kastrups station. Tiden då vi kan utföra tullkontroller blir därmed avsevärt längre.

– Detta är en riktigt glädjande nyhet, säger Martin Petersson, chef för kontrollavdelningen. Det nya avtalet ger oss mer tid att kontrollera och bättre möjligheter att upptäcka narkotika och andra farliga varor som gömts på tåget.

Kontroller får inledas först då tågen passerat territorialgränsen, ungefär mitt på Öresundsbron. Svensk tullpersonal kommer alltså inte att utföra tullkontroller på dansk mark.

– Att vi kan kontrollera passagerare under tågresan kan också bidra till bättre förutsättningar att utreda brott. Det blir inte lika lätt för de som smugglar att komma undan med förklaringar att narkotikan inte förts över gränsen från Danmark.

Arbetet med undertecknande av avtalet pågår mellan länderna under vecka 17. Den förnyade överenskommelsen träder i kraft den 1 maj 2021.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nyhet

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)