Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Nu öppnar den nya tullstationen i Hån

Den 23 juni kl. 6.30 öppnar den nya tullstationen i Hån. Den nya stationen kommer att vara lättare att ta sig till och har bättre kontrollmöjligheter. Välkommen!

Arbetet har pågått länge och nu är det äntligen dags. Den nya tullstationen i Hån har sin officiella invigning i höst, men öppnar för bruk redan den 23 juni kl. 6.30.

Vad har förbättrats med den nya tullstationen?

Den nya tullstationen är bättre anpassad för ändamålet på flera olika sätt, bland annat genom:

  • bättre placering eftersom stationen nu ligger precis vid E18 och närmare riksgränsen
  • mer utrymme för att ställa upp lastbilar
  • bättre arbetsmiljö, både för tulltjänstemännen som utför kontroller och för lastbilschaufförer
  • bättre kontrollmöjligheter.

Bättre placering och lättare att hitta

Sedan 2008 har tullstationen legat för dåligt till för lastbilar som kör på E18. Man har behövt svänga av och har inte kunnat se stationen från vägen. Nu blir det ändring på det. Den nya tullstationen ligger precis vid vägen och syns väl – nu behöver du alltså inte leta efter stationen längre. Tullstationen hamnar också närmare riksgränsen, vilket kommer att öka tryggheten och underlätta gränstullsamarbetet med Norge.

– Nu blir det lättare att göra rätt för sig eftersom stationen ligger bättre till. Kan man inte engelska har det tydligt varit svårt att hitta stationen tidigare, säger Roger Nilsson, gruppchef för kontrollgruppen i Hån. Men nu går den inte att missa.

Fler och bättre kontroller och minskade köer

Nu kommer Tullverket att kunna genomföra fler och bättre kontroller och stoppa mer smuggling över Norgegränsen tack vare den nya tullstationen i Hån. Vi kommer även att kunna minska problemen med köer till följd av bristande uppställningsplatser för lastbilar som ska klareras, på grund av det nya större och anpassade utrymmet för kontroller. Tidigare har tulltjänstemännen behövt transportera personer och fordon till en annan plats för eventuella förhör och liknande efter en kontroll, men nu kommer allting att ske på samma plats, vilket gör kontrollerna mycket säkrare för både tulltjänstemän och för lastbilschaufförer.

– Nu är vi äntligen i mål och kan öppna den efterlängtade tullstationen i Hån, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör. Det här blir ett ordentligt lyft för vår verksamhet, vår synlighet och våra medarbetare. Jag ser fram emot att våra kollegor ska få flytta in i sina nya lokaler och att få se vad tullstationen i Hån kan åstadkomma med sina nya förutsättningar.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)