Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Narkotikacentral på skärgårdsö avslöjad

Ett ungt par från en ö utanför Öregrund i Uppsala län åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Paret misstänks ha smugglat in stora mängder narkotika till Sverige i paketförsändelser från Nederländerna. Därefter har de via Darknet och sociala medier sålt narkotikan vidare till köpare i hela landet.

– Genom avancerat spaningsarbete lyckades vi stoppa stora mängder narkotika från att komma ut i samhället. Det känns mycket bra att på så sätt bidra till ett tryggare samhälle, säger Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen i Stockholm.

Husrannsakan på skärgårdsö

Efter en tids spaning kunde tullkriminalen i maj 2020 slå till mot en adress utanför Öregrund. Vid husrannsakan i parets bostad påträffades en revolver samt stora mängder narkotika, bland annat 2,2 kilo heroin, 2,9 kilo kokain, 3,5 kilo ecstasy, cirka 1 kilo metamfetamin och ketamin samt mindre mängder cannabisharts och amfetamin. Förutom narkotikan påträffades även mängder av förpackningsmaterial i form av vadderade kuvert, vakuummaskiner, vågar och aluminiumpåsar.

– Tullverkets utredning har varit omfattande och vår uppfattning är att de kriminellas verksamhet har pågått i stor omfattning och under en längre tid, säger Kristian Johansson.

Narkotika skickades med posten

Vid Tullverkets spaning konstaterades att paret åkte runt till olika brevlådor i Östhammars kommun och postade stora mängder vadderade kuvert som innehöll narkotika. Under två dagar beslagtogs sammanlagt 180 brev som innehöll narkotika dels från de brevlådor som paret setts posta breven i samt från parets bil i samband med att de greps. Breven som togs i beslag innehöll bland annat heroin, kokain, amfetamin och metamfetamin. Försändelserna var adresserade till köpare över hela landet, varav två var minderåriga.

Smugglade narkotika i pusselkartonger

Narkotikan misstänks ha smugglats in till Sverige från Nederländerna dold i leksaksförpackningar och pusselkartonger. Som mottagare till paketförsändelser har paret använt sig av en så kallad målvakt som greps och häktades i september 2020 för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Paret greps och häktades i maj 2020 misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott samt vapenbrott. Rättegången kommer att inledas vid Uppsala tingsrätt. De misstänkta är födda 1991, 1993 och 1996. Vid en fällande dom riskerar de cirka tio års fängelse vardera.

För mer information, fler bilder och rörligt material kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nytt pressmeddelande

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)