Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Marmorskivor innehöll rekordmycket cannabis

Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När Tullverkets personal i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis i tre olika containrar från Marocko. Narkotikan beräknas vara värd cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet. Idag åtalas fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

I november 2020 gjorde Tullverkets inspektörer en annorlunda upptäckt i Göteborgs hamn. Bland 30 pallar med marmorskivor i tre containrar från Casablanca i Marocko gömdes 1 200 kg cannabisharts.

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort. Värdet på den beslagtagna narkotikan beräknar vi till cirka 120 miljoner kronor, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst.

Specialgjorda lönnfack

Narkotikan var gömd i specialgjorda marmorplattor bland riktiga marmorplattor. Vissa av marmorskivorna var lite tjockare än de övriga.

– När vi bröt isär en av de misstänkta marmorskivorna fanns ett lager med cannabisharts inuti skivorna. Narkotikan var vakuumförpackad och runtom förpackningen fanns ett lager med gips följt av ett marmorliknande material, berättar Bertil Weingarten.

Tillslag mot två företag

Containrarna skulle till ett VVS-företag i Kungälv. Tullkriminalen inledde en spaning på godset och plötsligt ändrades leveransadressen från Kungälv till en flyttfirma i Kinna. Vid ett synkroniserat tillslag tre dagar senare greps ägarna av de båda företagen samt ytterligare två personer som hanterat delar av den insmugglade narkotikan. De tre ägarna åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling. Två andra iblandade personer åtalas för narkotikabrott.

Krypterade mobiler

I samband med razzian i Kungälv hittade tullkriminalen en mobiltelefon med installation av Sky ECC, en krypterad chattfunktion som är populär bland kriminella. Dock hade appen fabriksåterställt användarens mobil. Vid tillslaget mot flyttfirman i Kinna hittades också en mobiltelefon som misstänkts ha innehållit krypteringsfunktion eftersom den också var fabriksåterställd och allt innehåll hade raderats.

För mer information samt videoklipp och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nytt pressmeddelande

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)