Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket har hittills i år beslagtagit 15 kilo av nätdrogen 3-CMC

Många beslag av nätdrogen 3-CMC

Drogen kallas för ”kristall” och har blivit allt vanligare i missbrukarkretsar. Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC eller någon av dess kemiska varianter direkt hem med posten. Tullverket varnar nu för farliga så kallade designerdroger som myndigheten beslagtar i allt större omfattning.

Tullverket ser en oroväckande tendens i de beslag som myndigheten gjort den senaste tiden. Många missbrukare beställer hem syntetiska så kallade designerdroger på nätet. Populärast just nu är 3-CMC (3-klorometkatinon) som är en centralstimulerande amfetaminliknande drog. Hittills i år har Tullverket beslagtagit 15 kilo av drogen, vilket motsvarar ungefär 75 000 doser. Det är lika mycket som beslagtogs under hela förra året.

– Vi är verkligen oroliga över den här utvecklingen. 3-CMC är en farlig drog som är svår att dosera och som kan ge livshotande biverkningar, säger Martin Petersson som är chef för Tullverkets Kontrollavdelning.

Skickas med posten

De flesta beslagen görs i brev och paket. Under pandemin har det varit svårare att resa och då beställer många narkotikamissbrukare droger på nätet. Av de totalt 37 beslag av 3-CMC som Tullverket har gjort hittills i år så har 32 upptäckts i post- och kurirflödet. Volymmässigt står det för nästan allt, 14,9 av totalt 15,0 kilo. Flest beslag har gjorts på postterminalen Toftanäs i Malmö men Tullverkets personal har även stoppat stora mängder 3-CMC på terminalerna i Göteborg, Jönköping, Västerås och Arlanda/Rosersberg.

Farlig designerdrog

Det finns en uppsjö av europeiska sajter som erbjuder så kallade designerdroger. Designerdroger tillverkas utanför läkemedelsindustrin för att kringgå narkotikaklassning en tid genom att deras kemiska sammansättning ändras en aning. 3-CMC är just en sådan drog som först i april 2019 klassades som narkotika tillsammans med 4-CMC som är en liknande drog. Innan dess var det designerdrogerna 3-MMC och 4-MMC som narkotikaklassades 2013 respektive 2009. Samtliga ingår i en grupp som kallas katinoner som stimulerar det centrala nervsystemet genom att öka frisättningen av kroppens signalsubstanser dopamin, noradrenalin och serotonin.

– Det här är substanser som ger rus, eufori, ökad empati och hallucinationer. Men som också kan ha allvarliga biverkningar som till exempel kramper, psykoser och hjärnskador, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium, som analyserar vilka slags droger som beslagtas.

Riskerar fängelse

När det gäller drogens farlighet så har Rättsmedicinalverket påvisat fynd av 3-CMC i fyra obduktionsfall sedan januari 2019 och två av dessa fall är från i år. Under samma period upptäcktes drogen i 63 rättskemiska analyser på prover från levande personer som Polismyndigheten lämnat in i samband med olika brottsutredningar.

– Därför är det extra oroande att drogen på vissa håll i Sverige har fått fäste bland festande ungdomar. Det cirkulerar också rykten om att 3-CMC är lagligt vilket är direkt felaktigt, säger Martin Petersson. Så sent som i förra månaden dömdes en man i Norrköping som hade beställt nästan ett kilo 3-CMC från Nederländerna. Han dömdes till två års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)