Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Kravet på licens för import av järn, stål och aluminium tas bort

Den 16 maj försvinner kravet på licens för att importera järn, stål och aluminium till EU. Det innebär en administrativ lättnad för företag – förra året utfärdades 3 600 licenser till svenska företag.

Importlicensen har funnits sedan 2016 för att EU ville hålla koll på hur mycket som importeras till EU för att vid behov kunna skydda den egna industrin. EU kommer istället att övervaka importen genom att samla in data från EU-ländernas tullmyndigheter.

Omkring 350 företag i Sverige har regelbundet ansökt om licens hos Kommerskollegium, som har varit den myndighet som utfärdar licenser för svenska företag. Förra året utfärdades drygt 3 600 stål- och aluminiumlicenser.

Tullkvoterna för stål gäller fortfarande

EU:s tullkvoter för vissa stålvaror är fortfarande i kraft. EU införde tullkvoterna som en skyddsåtgärd efter det att USA 2018 höjde sina importtullar på stål.

Tullkvoterna ska inrymma normal import till EU, till ordinarie tullsats. När en kvot är fylld tas en tilläggstull på 25 procent ut. Företagen måste fortfarande ansöka om kvoter för sin import. Annars får de betala tullen på 25 procent.

Läs mer hos Kommerskollegium.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)