Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Två män åtalas för att ha hämtat drygt 47 kilo kokain ur en container i Helsingborgs hamn. Foto: Polisen

Två män åtalas för att ha hämtat drygt 47 kilo kokain ur en container i Helsingborgs hamn. Foto: Polisen

Kokainliga togs på bar gärning i Helsingborgs hamn

Två män greps i december förra året vid Helsingborgs hamn där de misstänks ha hämtat drygt 47 kilo kokain som sedan hittades i tre gömda väskor. Gripandet skedde efter en gemensam insats av tullkriminalen och polisen. De två 28-åriga männen som är albanska medborgare åtalades på torsdagen vid Helsingborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Tullkriminalens spanare upptäckte under natten den 14 december i fjol att två obehöriga, maskerade och mörkklädda personer rörde sig bland containrarna i Helsingborgs hamn. De bar på väskor och verkade leta efter en särskild container. Efter ett tag dök de upp igen bärandes på en stege och försvann in i gyttret av containrar i Västhamnen.

– Vi observerade hela tiden deras förehavanden och var beredda på att gripa dem vid ett lämpligt tillfälle, säger Erik Friberg som är chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd.

Gömde narkotikan i piren

Trots att hamnområdet är välbevakat lyckas personerna ta sig ut från själva containerplatsen. En stund senare grips två män, som nu har åtalats, bland stenblocken vid Fiskepirsgatan som går längs med havet. Genom att följa skoavtryck i det tunna snötäcket upptäcker tullkriminalen och polis drygt 100 meter bort tre väskor som tryckts in i en glipa mellan pirens stenar.

Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd

Erik Friberg

– I väskorna fanns det drygt 47 kilo kokain som i missbrukarledet är värt minst 43 miljoner kronor. Beslaget bekräftar det vi länge har misstänkt, att det finns en direktlänk till Helsingborg från Sydamerika där kokainet produceras. Det är också en anmärkningsvärd metod att de går in på hamnområdet och vittjar containrar på det här viset, säger Erik Friberg.

Brottsverktyg på havsbotten

Dagen efter gripandet begär tullkriminalen assistans från Kustbevakningen för att undersöka vattnet nedanför piren. Där hittar dykarna flera av männens brottsverktyg, bland annat en teleskopstege, en bultsax, tre kofötter, ett spärrskaft med hylsor, en vinkelslip samt tre tigersågar.

Undersökningen av den misstänkta containern visar att luckorna till kylaggregatet på baksidan öppnats och att plomberingen var trasig eller borttagen.

– Vi är säkra på att utrymmet har använts för att smuggla narkotikan. Just kylcontainrar passar bra för det ändamålet eftersom de är enklare att ta sig in i, säger Erik Friberg.

En medger inblandning, den andre nekar

De två männen som greps i hamnen åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott. En av männen medger i tullkriminalens förhör att han var i hamnen och att han fått order att hämta narkotikan i containern men att han trodde det var hasch. Han hävdar att han har en skuld att betala av, i övrigt vill han inte säga något mer. Den andre misstänkte mannen förnekar all inblandning.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst:

0771-450 590 eller press@tullverket.se

Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)