Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Bland 500 säckar med antracitkol från Colombia hittade Tullverket sex säckar som innehöll kolpulver uppblandat med kokain värt 67 miljoner kronor. Foto: Tullverket

Bland 500 säckar med antracitkol från Colombia hittade Tullverket sex säckar som innehöll kolpulver uppblandat med kokain värt 67 miljoner kronor. Foto: Tullverket

Kokain för drygt 67 miljoner doldes i kolpulver

Två män från Nederländerna åtalas för ett raffinerat försök att smuggla in kokain till Sverige med hjälp av en koltransport till Frihamnen i Stockholm. I en container från Colombia med 27 ton antracitkol hittade Tullverkets personal kolpulver uppblandat med kokain som i ren form skulle motsvara nästan 20 kilo av drogen.

– Det här är inget vanligt smuggelsätt i Sverige. Nere på kontinenten har det blivit allt vanligare och det var kollegor i Tyskland som uppmärksammade oss på just den här kolfrakten, säger Kristian Johansson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Stockholm.

Blandning av kokain och kolpulver

Fartyget med containern från Colombia anlände till Frihamnen i Stockholm 1 februari 2020. Lasten bestod av 27 ton antracitkol fördelat på 500 stycken säckar som var och en vägde 50 kilo. Men sex av säckarna innehöll något annat nämligen 300 kilo pulver som var en blandning av kokain och antracitkol. Efter extrahering skulle 18,7 kilo ren kokain ha kunnat utvinnas från kolpulvret. Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till drygt 67 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Genom internationellt samarbete och skickligt tullarbete vid gränsen lyckades vi stoppa det här stora partiet kokain. Det känns tillfredställande att kunna bidra i arbetet mot den organiserade brottsligheten, säger Kristian Johansson.

Åtalas för grov narkotikasmuggling

Varorna togs i beslag av svenska Tullverket och nu började en lång väntan på att beställaren skulle hämta containern med narkotikan. Lasten var ställd till ett företag i Västerbotten men de hade inte alla tillstånd klara för importen så det tog tid innan tullkriminalen kunde slå till och gripa de misstänkta. Firmatecknaren för företaget är en nederländsk medborgare bosatt i Sverige som greps och häktades i slutet av mars 2020. Han misstänks ha importerat containern gemensamt och i samråd med ytterligare en nederländsk medborgare som häktades i juni och överfördes till Sverige i augusti. De två personerna står nu åtalade misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling. Båda nekar till brott.

Rättegången mot de båda männen inleds i Stockholms tingsrätt tisdag 26 januari.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Containern med kokainblandade kolet stoppades av Tullverkets personal i Frihamnen i Stockholm. Foto: Tullverket

Containern med kokainblandade kolet stoppades av Tullverkets personal i Frihamnen i Stockholm. Foto: Tullverket

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nytt pressmeddelande

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)