Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Internationell samverkan slog ut nätverk som smugglat 4 ton narkotika

Tullverket har tillsammans med andra europeiska tull- och polismyndigheter medverkat till att ett stort narkotikanätverk med bas i Polen slagits ut. Det kriminella nätverket tros ha smugglat 4 ton narkotika till ett flertal länder i Europa, inklusive 355 kg cannabisharts som Tullverket beslagtog i Karlskrona 2016.

Samarbetet mellan de brottsbekämpande myndigheterna i Sverige, Polen, Norge och
Nederländerna har pågått i över tre år under ledning av Europol. Tillsammans har
myndigheterna kartlagt en kriminell gruppering bestående av personer hemmahörande i Polen som åren 2013-2017 tros ha smugglat uppemot 4 ton cannabisharts, cannabis och kokain från Spanien och Italien till Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Lettland, Polen, Nederländerna och Storbritannien.

Det var den 13 oktober 2016 som Tullverket tog ut en polskregistrerad dragbil med
tillhörande trailer för kontroll när den ankom till Karlskrona med färjan från Polen. Eftersom en skanning påvisade avvikelser beslutade tullpersonalen om en fördjupad kontroll. Inne i den bakre väggen i dragbilens förarhytt hittades så den hemliga lasten – drygt 355 kg cannabisharts. Chaufförerna – två ukrainska medborgare – greps på plats och häktades kort därefter, misstänkta för smugglingen.

När det under utredningens gång stod klart att Karlskrona-beslaget hade gemensamma
nämnare med beslag i Norge (två beslag på sammanlagt 390 kg cannabisharts), Polen (50 kg cannabisharts) samt Nederländerna (50 kg kokain) under 2016 och 2017 så intensifierades den internationella samverkan. Det kriminella nätverket hade sin bas i Polen, och för att nå maximal framgång i utredningarna tog de berörda åklagarmyndigheterna beslut om att överlämna lagföringen till den polska Riksåklagarenheten för grov och organiserad brottslighet i Gdansk. Den svenska förundersökningen och de två häktade männen överfördes till Polen under 2018.

– Det här ärendet visar vilken betydelse som internationell samverkan har. Det är stora och bra beslag som gjorts i flera länder, men utan samverkan hade de kanske bara resulterat i att kurirerna dömts. Nu har vi istället kunnat medverka till att ett helt nätverk slagits ut, vilket är något som vi på Tullverket har som yttersta mål för vår brottsbekämpning, säger Dan Nilsson, utredare vid tullkriminalen i Karlshamn.

Förundersökningen i Polen pågår fortfarande. Fram till idag har den polska polisen för
organiserad brottslighet (CBSP) i Gdansk delgivit 13 personer misstanke om grov eller
synnerligen grov narkotikasmuggling.


För mer information, kontakta Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)