Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Goda resultat av tulloperation i östra Norrbotten

Narkotika, stöldgods, farliga föremål och flera rattfulla förare. Det är resultatet av Tullverkets särskilda kontrollinsats under två veckor längs landgränsen mellan Sverige och Finland. Operationen i östra Norrbotten var inriktad på att tullpersonal skulle finnas på så många ställen som det var möjligt.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av den särskilda kontrolloperationen, säger insatschef Dariusz Stanczak. Vi har avslöjat en rad brott. Vi har hittat en stor mängd olika sorters narkotikapreparat. Vi har stoppat flera rattfulla förare och vi har förhindrat att stöldgods förts ut ur landet.

Största operationen i Norrbotten

Tulltjänstemän från hela landet har deltagit i operationen som är den största som hittills hållits i området. Till sin hjälp har man haft flera sökhundar och avancerade skannrar för att snabbt kunna hitta narkotika, vapen och andra illegala varor i fordon och hos kontrollerade personer.

– Vi ska finnas på fler platser, vid fler tillfällen och fler av dygnets timmar och nu ville vi fokusera på gränsen mot Finland, säger Mattias Fridegård som är enhetschef för Tullverkets kontrollavdelning Nord. Haparanda är speciellt eftersom hela staden är integrerad med Torneå på den finska sidan. Hela samhället är ett gränsområde och det är en utmaning för oss att kontrollera flödena över gränsen.

Sammanfattning av kontrolloperationen

Operation Vårflod hade fram till och med måndag den 16 maj kontrollerat 378 objekt och gjort 72 hundsökningar. Tre personer har gripits och en sitter anhållen. Det har gjorts nio husrannsakningar och 449 rattnykterhetskontroller. Tulltjänstemännen har också gjort 174 kontroller av utgående fordon och stoppat ett försök till utförsel av stöldgods.

Följande beslag har gjorts:

Cirka 350 gram amfetamin
Cirka 870 gram cannabis
17 st narkotikakapslar
103 st narkotikaklassade tabletter
5 st LSD-trippar
70 st dopningstabletter
3 st dopningsvialer
Cirka 350 ml flytande dopningsmedel
1 st farligt föremål

Andra åtgärder:

5 st rattfylleribrott
2 st ärenden överlämnat till polis


För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:

0771-450 590 eller press@tullverket.se

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)