Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Amfetamin

Amfetamin som tagits i beslag

Åtalas för grov narkotikasmuggling

Två män från Katrineholm och en man från Ängelholm åtalas idag för grov narkotikasmuggling. Även en kvinna från Ängelholm åtalas för inblandning. Förutom bland annat amfetamin och cannabis beslagtog Tullverket totalt 27 kilo, motsvarande 90 000 doser, av det narkotikaklassade preparatet pregabalin i härvan.

Lina Andersson, chef tullkriminalen Stockholm

Lina Andersson, chef tullkriminalen Stockholm

– Det finns en stark efterfrågan på den här typen av narkotikaklassade preparat som är lugnande och smärtstillande. Pregabalin är starkt beroendeframkallande och farligt att överdosera, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalen i Stockholm.

Spaning ledde till gripanden

18 augusti i år beslagtog Tullverket ett paket med 25 kilo pregabalin vid fraktföretaget UPS central i Västerås. För att kunna knyta en mottagare till paketet beslutades att byta ut innehållet och låta försändelsen skickas vidare till mottagaren. 26 augusti levererades paketet till mottagaren i Katrineholm under övervakning av spanare från tullkriminalen. Tillsammans med två andra personer åkte mottagaren därefter med paketet till ICA maxi i Katrineholm. Två av dem gick in i butiken och försökte skicka paketet till en person i Ängelholm men det misslyckades eftersom paketet vägde för mycket. De två männen greps direkt av tullkriminalens spanare när de försökte lämna butiken. Förloppet fångades också av butikens övervakningskamera.

Mer narkotika hittades vid husrannsakan

28 augusti gjorde Tullverket en husrannsakan på adressen i Ängelholm dit paketet skulle ha skickats. Vid husrannsakan beslagtog Tullverket nästan 3,7 kg amfetamin, nästan 2,4 kg pregabalin, 847 gram cannabis samt dopningsmedel och andra narkotikaklassade läkemedel. I lägenheten påträffades även utrustning för tillverkning av pregabalinkapslar, förpackningsmaterial och annat material som använts för att distribuera narkotika och dopningsmedel via postförsändelser.

– Det här är ett exempel på hur narkotikahandel ofta går till idag. Ett större parti skickas med post från utlandet. Partiet tas emot av en mottagare som sedan skickar paketet vidare inom Sverige till en person som förpackar och säljer mindre partier på nätet. Narkotikan distribueras sedan till köpare med posten, säger Lina Andersson.

Åtal väcks idag

Sammanlagt fyra personer åtalas i ärendet. Två män från Katrineholm åtalas för grov narkotikasmuggling, försök till grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. En av männen åtalas även för ringa vapenbrott. En man från Ängelholm åtalas för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och dopningsbrott. En kvinna från Ängelholm åtalas för grovt narkotikabrott. Rättegången väntas inledas i Nyköpings tingsrätt i mitten av januari.

Mer information

Film från övervakningskamera kan lämnas ut på förfrågan.

Tullverkets presstjänst 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Cannabis

Cannabis

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nyhet

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)