Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Åtalas för 139 fall av grov smuggling

Fyra personer åtalas idag vid Malmö tingsrätt, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sedan sålts vidare i Sverige. Smugglingen har skett frekvent – enligt förundersökningen har 139 smugglingsresor genomförts till Sverige under knappt 18 månader.

Personbil lastad med alkohol. Fyra personer åtalas vid Malmö tingsrätt för 139 fall av grov smuggling.


Det var den 26 november 2018 som Tullverket stoppade den 47-årige nu misstänkte huvudmannen samt en 50-årig medåtalad man på Lernacken vid Öresundsbron. Männen, som båda är hemmahörande i Malmö, anlände i en personbil lastad med drygt 470 liter alkohol som inhandlats i Tyskland.

Situationen var inte ny för 47-åringen. Under såväl 2017 som 2018 hade han varit föremål för liknande kontroller, och 47-åringens förklaring till den medhavda alkoholen var i stort sett alltid densamma – han skulle ha en större fest, och hade därför köpt på sig lite extra.

Den här gången var det dock annorlunda. Genom eget utredningsarbete, spaning och samverkan med myndigheter utomlands hade Tullverket kunnat fastställa frekvensen och omfattningen på verksamheten. Efter kontrollen greps och anhölls de båda männen, samtidigt som Tullverket genomförde husrannsakningar på flera adresser i Malmö med omnejd.

Nu åtalas 47-åringen för 139 fall av grov smuggling under perioden juni 2017 till november 2018. Sammanlagt bedöms han med hjälp av de medåtalade männen ha smugglat in alkoholdrycker motsvarande i vart fall cirka 9.800 liter sprit till Sverige. Den 50-årige medpassageraren på Lernacken åtalas även han för medhjälp, liksom en 36-årig man och en 49-åring som också har rest med 47-åringen till Tyskland vid tidigare tillfällen.

Tillvägagångssättet har varit snarlikt det som Tullverket sett i flertal andra ärenden som är under utredning eller som redan gått upp i rätten. Alkoholen har inhandlats i Tyskland och sen förts in i Sverige – ibland direkt, och ibland genom att en del av lasten mellanlagrats i hyrda förråd på den danska sidan sundet. För transporterna har 47-åringen över tid nyttjat ett flertal olika fordon, mestadels personbilar men även en skåpbil med lönnutrymmen i både väggar och golv har använts för den frekventa smugglingen.

Oscar Lindvall, Tullverket.

– Ärendet är ytterligare ett exempel på det vi i Tullverket kallar för organiserad myrtrafik, det vill säga man lastar bilarna med en mängd alkohol som anses ”rimlig” om man skulle bli kontrollerad, sen gör man om proceduren dag ut och dag in, säger Oscar Lindvall, som leder den aktionsgrupp vid Tullverket i Malmö som sedan en tid tillbaka arbetar mot alkoholsmugglingen.

I Sverige har alkoholen bland annat förvarats i ett förråd i ett villaområde i Arlöv utanför Malmö innan den sålts vidare.

Grov smuggling är ett brott som kan ge minst sex månader och allra längst sex år i fängelse.

För mer information, kontakta Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)