Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Fem män i 30-års åldern åtalas för att de försökte smuggla cirka 200 kilo cannabis som var gömt i en pizzaugn.

200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn

Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Framgångsfaktorn i det här ärendet är en god internationell samverkan med brottsbekämpande myndigheter i Frankrike som möjliggjort operativa insatser och skapat förutsättningar för stora narkotikabeslag där nu fem personer åtalas, säger Erik Friberg, biträdande chef för Tullverkets kriminalenhet Syd.

Deklarerades som pizzaugn

Det var i oktober som den franska tullmyndigheten genomförde en kontroll av en sändning från Libanon som deklarerats som en pizzaugn. I ugnen doldes över 200 kilo cannabis. Mottagaren av pizzaugnen fanns i Sverige. Genom internationell samverkan med brottsbekämpande myndigheter i Frankrike genomfördes en så kallad kontrollerad leverans, det vill säga att narkotikan byts ut och Tullverkets spanare följer försändelsen i syfte att komma åt mottagaren. Tullverket inledde spaning och utredningsåtgärder.

– Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika på, de misstänkta ville minska risken för upptäckt genom att dölja narkotikan i en pizzaugn, säger Erik Friberg.

Ett av de större beslagen

Enligt Tullverkets spanare hämtades pizzaugnen med narkotikan ut av två av männen vid Tullverkets klareringsexpedition i Malmö där tullavgift och moms betalades för ugnen. Pizzaugnen transporterades därefter vidare till en lagerlokal. I en gruppchatt i de misstänktas telefoner kan man läsa flera instruktioner hur narkotikan i pizzaugnen ska hanteras. Hur mycket som ska förpackas vidare till olika mottagare med mera. I lagerlokalen fann tulltjänstemännen även 114 kilo cannabis. Husrannsakningar i de misstänktas bostäder genomfördes också. Där upptäcktes en hel del annan narkotika och även ett elchockvapen.

Vid en fällande dom riskerar de misstänkta cirka sex års fängelse. De misstänkta förnekar brott.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nytt pressmeddelande

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)