Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

– Vad jag känner till är det första gången som så unga personer misstänks ligga bakom så allvarlig brottslighet. Våra spanare hoppades initialt att det handlade om två 15-åringar som utnyttjades av äldre men det visade sig att de agerade självständigt, säger Christian Hällkvist, biträdande enhetschef på Tullkriminalen.

Narkotikan gömdes i kaffepåsar

Genom att sälja narkotika via en marknadsplats på Darknet misstänks den ledande 15-åringen (i fortsättningen kallad "beställaren") ha tjänat 100 000-tals kronor i form av kryptovaluta. Verksamheten avslöjades när Tullverkets personal på Toftanäs postterminal i Malmö hittade en försändelse med nästan fem kilo MDMA dolt i kaffepåsar. Den amfetaminliknande drogen byttes ut och Tullkriminalen började spana på mottagaren, en jämnårig vän till beställaren.

I slutet av mars hämtade de båda 15-åringarna ut paketet från en livsmedelsbutik. Båda greps efter att ha lämnat innehållet i beställarens hem i en söderförort i Stockholm. Vid gripande togs ett skarpladdat vapen i beslag och i samband med husrannsakan hittades ytterligare tre vapen och patroner i beställarens pojkrum. Utredningen har senare visat att vapnen skulle säljas i Stockholm och England.

– Vi har starka bevis i det här ärendet. Det handlar, förutom alla beslag, om övervakningsfilmer, chattkonversationer samt bilder och filmer som vi hittat i de misstänktas mobiler, säger Christian Hällkvist.

Åtalas för grov brottslighet

Utredningen visar att den 15-årige beställaren haft en säljsida på Darknet ihop med en person i USA där de marknadsfört MDMA och Lean, som är en blandning av kodein och andra ingredienser. Narkotikan har smugglats ut ur Sverige dolt i bland annat kläder till USA via postpaket. Drogerna har sedan förpackats i USA och skickats med inrikespaket till köparna.

15-åringen som varit ledande åtalas för grov vapensmuggling, grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och narkotikasmuggling. Det sista gäller en annan försändelse med 3,5 kilo godis som innehöll cannabisämnet THC.
Hans jämnårige medhjälpare åtalas för medhjälp till grov vapensmuggling, medhjälp till grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och medhjälp till narkotikasmuggling.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)