Registrering i deklarantens bokföring (EIDR) export, införs i början av 2026.
Det blir ett krav på fler uppgifter i bokföringen, motsvarande det som gäller för förenklad deklaration. Det blir också ett krav på att lämna en anmälan till Tullverket för varje registrering som görs i bokföringen.
Läs om registrering i deklarantens bokföring (EIDR export).
Under början av 2026 kommer avvikelserapportering för varor i tillfällig lagring att kunna göras digitalt.
ATA-carneter bygger på två internationella konventioner (ATA-konventionen respektive Istanbulkonventionens bilaga A) som gör det möjligt att förenkla tullformaliteterna i samband med att varor tillfälligt förs in och ut i olika länder. I Sverige utfärdas ATA-carneter av behörig handelskammare.
Den internationella handelskammaren (ICC) har utvecklat ett digitalt system för att ersätta dagens pappershantering. EU:s målsättning är att alla medlemsstater ska gå över till elektroniska ATA-carneter under första kvartalet 2026. Globalt kommer övergången att ske successivt. Det innebär att ATA-carneter kommer att hanteras både digitalt och i pappersformat under en övergångsperiod.
Centraliserad klarering införs i två delar. Den första delen omfattar bland annat standardtulldeklaration. Den andra delen omfattar exempelvis förenklad och kompletterande deklaration samt registrering i deklarantens bokföring och kommer att införas i Sverige den 1 september 2026.
Läs om centraliserad klarering import.
En e-tjänst tas fram för de fall där en exportdeklaration inte ska lämnas och du istället har behov av att lämna en separat summarisk utförseldeklaration. E-tjänsten införs under hösten 2026.
En e-tjänst tas också fram för anmälan om återexport, exempelvis för varor som befinner sig i tillfällig lagring och ska anmälas till återexport. E-tjänsten införs under hösten 2026.
Läs om summarisk utförseldeklaration och anmälan om återexport.