
Livsmedel
Tullverket har i uppdrag att kontrollera varor med villkor för införsel, som till exempel livsmedel, samt bekämpa smuggling av dem. Det vill säga att livsmedel är exempel på varor som inte får föras in i Sverige hur som helst.
Livsmedel är varor som är avsedda att ätas eller drickas av människor. Det gäller både bearbetade och obearbetade varor. Som livsmedel räknas även tuggummi och i vissa fall vatten.
Andra myndigheters roll
Flera myndigheter delar ansvaret för att reglerna för livsmedel efterföljs: Tullverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket. De olika myndigheterna har olika roller.
- Tullverket kontrollerar vid gränsen att reglerna följs.
- Jordbruksverket ansvarar för de regler som rör livsmedel för privat bruk som har animaliskt innehåll, det vill säga livsmedel av djur.
- Livsmedelsverket ansvarar för de regler som rör livsmedel vid kommersiell import från andra länder. Livsmedelsverket leder och samordnar även landets livsmedelskontroll.
Livsmedel för privat bruk
När du tar med dig livsmedel till Sverige för privat bruk gäller olika regler beroende på om du tar med dig livsmedel från ett land inom EU eller från ett land utanför EU. Det kan till exempel krävas tillstånd från Jordbruksverket för vissa livsmedel, bland annat kött- eller mejeriprodukter, som du tar med dig till Sverige från ett land utanför EU.
Läs mer hos Jordbruksverket om vad som gäller för olika livsmedel.
Tänk på att det kan finnas ytterligare regler vid införsel av produkter från hotade djur eller särskilt skyddsvärda arter!
Läs mer om CITES i faktabanken.
Kommersiell import av livsmedel
Om du ska importera livsmedel i kommersiellt syfte, alltså för yrkesmässig handel, ska du först och främst vara registrerad hos miljöförvaltningen eller motsvarande i din kommun. Du behöver också kontakta Livsmedelsverket för att få mer information.
Läs mer hos Livsmedelsverket om att importera livsmedel.
Tullverkets befogenheter
- Tullverkets befogenheter att utföra kontroll av varor från ett land utanför EU, finns i tullagen (2016:253)
.
- Tullverkets befogenheter att kontrollera varor från ett annat EU-land finns i lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen, även kallad Inregränslagen.
- Information om straff vid smuggling av varor finns i lagen (2000:1225) om straff för smuggling.