Tullverket

Sona, tullinspektör

Som tullinspektör förenklar Sona det legala flödet och ser till så att varuflödet flyter på och att restriktionsvaror inte förs in i landet.

Sona arbetar som klareringshandläggare.

Vad innebär ditt arbete?

– Jag ser till så att varuflödet flyter på och att inga restriktionsvaror förs in i Sverige utan tillstånd. När det behövs hjälper jag till med att deklarera varor. Ibland får min arbetsgrupp information från andra länder att någon till exempel har köpt en dyr väska som behöver deklareras. Då vet jag att jag ska hålla uppsikt och kontrollera att det går rätt till i tullfiltret. Jag ger också service åt resenärer genom att till exempel kontrollera och stämpla taxfree-kvitton. Jag ser också till så att de djur som förs in i landet är friska och har rätt papper. Där samarbetar Tullverket med Jordbruksverket och om det råder några tveksamheter kring ett djur så tar jag kontakt med den myndigheten.

Varför sökte du till Tullverket?

– Det är en stor myndighet och jag kände att här fanns stora tillväxtmöjligheter. Jag ville jobba med samhällsskydd på något sätt och här vid Sveriges gräns känner jag att jag verkligen gör samhällsnytta. Jag kan också använda de juridiska kunskaper som jag har i bagaget eftersom Tullverket förhåller sig till olika lagar på nationell och internationell nivå.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det är stor variation i mina arbetsuppgifter eftersom jag aldrig vet om ärenden i förhand. Det är spännande och intressant eftersom jag möter många olika personer varje dag, både resenärer och företag. Det är socialt på så sätt. Dessutom har jag många trevliga medarbetare som verkligen värnar om varandra.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en juristexamen i grunden. Innan jag kom till Tullverket jobbade jag på Migrationsverket som handläggare i fem år. På Migrationsverket hade jag mycket kontakt med myndigheter, det är en erfarenhet som jag har stor nytta av här.

Sidan uppdaterades: 2021-02-18

Vad är ändrat: Namnet på rollen har ändrats från "klareringshandläggare" till "tullinspektör".

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du kontakta oss via ett webbformulär, e-post eller telefon.
4000