Tullverket

Daniel, underrättelseanalytiker

Varför sökte du till Tullverket?

Det var faktiskt en ren tillfällighet att jag hamnade här för tio år sedan. Tiden går, och jag trivs väldigt bra. Jag jobbade först som kvalitetssäkrare i några år, därefter fortsatte jag som sakkunnig och nu jobbar jag i analys- och underrättelse- verksamheten.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Jag brukar sitta framför datorn eller i möte. Syftet med mitt jobb är att jag och mina kollegor ska förse övriga Tullverket med underrättelseunderlag. Jag jobbar med konkreta ärenden och bearbetar information. Om jag har ett uppslag för kontroll av varor eller för revision av ett företag, så lämnar jag det vidare till andra delar av verksamheten.

Vilka egenskaper bör en underrättelseanalytiker ha?

Det låter kanske fånigt om jag säger att man ska vara analytisk, men så är det. Man måste kunna hantera data och information och sortera ut det som är viktigt. Sedan är det bra att kunna fokusera på detaljer, men även att kunna lyfta blicken och se större sammanhang och mönster i en stor mängd data.

Vad är det bästa med att arbeta på Tullverket?

Det är både kul och omväxlande att jobba här. Tullverket har ett brett uppdrag; vi jobbar dels med tullar, skatter och handel, dels med brottsbekämpning. Det ger våra uppdrag en väldig spännvidd. Sedan kan jag inte förneka att det är roligt att få bekräftelse på att det man gör är rätt. Det är en härlig känsla när jag ser att mina slutsatser leder till precis det resultat jag förväntade mig.

Uppdaterad: 2016-10-19Captcha *