Tullverket

Veronica, tullinspektör i Stockholm

Hur kom det sig att du sökte till Tullverket?

Jag kom i kontakt med Tullverket första gången för cirka 15 år sedan när jag arbetade för en budfirma. Tulltjänstemännen kom med sina hundar på morgonen och sökte av alla paket som kommit med flyget under natten och som vi skulle leverera under dagen. Då väcktes mitt första intresse för tullen, för jag tyckte det verkade spännande och roligt. Det blev dock inte av att jag sökte hit förrän 10 år senare.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Det finns inga ”vanliga” dagar när man jobbar på gränsskyddet, men de flesta arbetsdagar börjar med utsättning på morgonen. Då vi får reda på vilka beslag som är gjorda senaste dygnet och annan information. Efter det berättar vårt vakthavande befäl vad som är tänkt för dagen och vilka uppgifter de olika grupperna ska inrikta sig på. Vi vet alltså aldrig vilka arbetsuppgifter som väntar när vi kommer till jobbet. När utsättningen är klar så är det bara att åka ut och tjänstgöra. Vi arbetar överallt där behovet finns att vi kontrollerar trafiken till och från utlandet så att de lagar och regler vi har följs, till exempel flygplatser, stora hamnar, småbåtshamnar, längs vägar inne i landet.

Vi gör även uppgifter såsom utföra husrannsakningar, ta med anhållna till häktesförhandlingar och ta dna-prov på misstänkta. Även om vårt vakthavande befäl hade en planering på morgonen för oss så kan det ändras på en minut. Rätt var det är så dyker det upp en husrannsakan som vi ska utföra eller så kommer det in något tips om smuggling som vi behöver åka och kika på eller så ska vi leta reda på en person som ska ha en delgivning om något.

Vad tycker du är den viktigaste egenskapen för att passa för ditt arbete? 

Man måste vara nyfiken!

Vad har du gjort tidigare?

Jag gick treårig ekonomisk linje på gymnasiet och efter det har jag mestadels arbetat inom speditions- och logistikbranschen. Men jag har även hunnit med att jobba en snabb sväng som skyddsvakt och ordningsvakt.

Vad är det bästa med att arbeta på Tullverket?

Det bästa med mitt jobb är variationen på arbetsuppgifter. Jag vet aldrig vad som väntar när jag kommer till jobbet på morgonen och den ena dagen är aldrig den andra lik.

Uppdaterad: 2016-10-19Captcha *