Tullverket

Cecilia, systemanalytiker vid IT-avdelningen i Luleå

IT-avdelningen  Cecilia, arbetar som systemanalytiker, testledare och scrummaster på IT-avdelningen.

Varför sökte du till Tullverket?

Det var en kompis som skulle söka en tjänst på Tullverket 2006. Jag hade egentligen ingen tanke på att byta jobb just då, men när jag gick in på Tullverkets webbplats såg jag en tjänst på IT-avdelningen som var som ”skräddarsydd” för mig och på den vägen är det. Tullverket har ett gott rykte om sig att var en bra arbetsgivare. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra arbetssätt och det tilltalar mig. Jag har större möjligheter att påverka i och med att jag är anställd hos en arbetsgivare jämfört med att arbeta som konsult hos flera uppdragsgivare.

Beskriv en vanlig arbetsdag

Jag har stor frihet i hur jag lägger upp min arbetsdag. Jag jobbar i nyutvecklingsprojekten och ingår ofta som en av cirka tio personer i ett team i enlighet med vårt agila arbetssätt, scrum. I regel jobbar vi i treveckorsperioder, sprintar, i teamen med det som är högst prioriterat just då i projektet. I teamen jobbar jag ibland som systemanalytiker med kravfångst, det vill säga samlar in de behov och krav som beställaren har. Ibland jobbar jag som testledare med att planera tester som ska kvalitetssäkra vår leverans och ibland som scrum master. Som scrum master håller jag i planeringen och utvärderingen inför och efter varje sprint och hjälper till att säkerställa att teamet får jobba ostört. Ibland har jag flera roller i samma team. Just nu arbetar jag som systemanalytiker i ett projekt där vi ska byta ut ett äldre system så att fartygen och ombuden ska kunna lämna in uppgifter elektroniskt till Tullverket.

Vilken är den viktigaste egenskapen för att passa för ditt arbete?

Du behöver klara av och gilla förändringar eftersom det hela tiden sker sådana i den här verksamheten. Dessutom måste du vara social eftersom du ska samarbeta med många olika typer av människor.

Vad har du gjort tidigare?

Innan jag började arbeta på Tullverket var jag it-konsult på privata företag. Jag har läst systemvetarlinjen på Luleå Tekniska Universitet.

Vad tycker du är det bästa med att arbeta på Tullverket?

Det finns stora möjligheter att byta inriktning på karriären om du vill och du kan vidareutveckla dig inom it. Jag har jobbat här i åtta år och jag lär mig något nytt varje dag. Vi har roligt på jobbet. På IT-avdelningen jobbar vi även mycket med ”mjuka” frågor som kulturen och arbetsmiljön. ­Hur vi vill ha det och hur vi vill vara mot varandra. Vi kallar det för ”huret”. Sådana frågor tycker jag är viktiga. Nu står vi inför stora förändringar på Tullverket, både inom Effektiv handel och Brottsbekämpningen. Det känns utmanande och kul att få vara med på den resan.

Uppdaterad: 2017-01-18Captcha *