Tullverket

Håkan, hundförare i Stockholm

Hur kom det sig att du sökte till Tullverket?

En bekant såg en annons och tipsade mig – jag sökte och hade turen att bli antagen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag jobbar i dag som narkotikahundförare tillsammans med narkotikahunden Schack. Våra arbetsdagar börjar med matning och rastning innan arbetsgruppen för dagen träffas för att gå igenom de olika jobben som ska utföras under passet. Arbetsuppgifterna ser väldigt olika ut från dag till dag och det är mer regel än undantag att den på morgonen uppgjorda agendan ändras då något mera akut tillkommer och kräver insatser på direkten. Dessa akutärenden kan handla om allt från husrannsakningar, bilsök, sök på båtar med mera.

Eftersom den gränsskyddsgrupp jag hör till mest arbetar med passagerartrafik jobbar Schack och jag mest med person- och väsksök.

Själva arbetet med narkotikahund innebär att jag som hundförare startar och läser av hunden i de miljöer – sökområden – jag blir anvisad. Det är därför viktigt med daglig hundträning (dressyr, kännedom om olika narkotikapreparat etc.) och därför utgör förstås träning med hunden också en del av min arbetsdag.

Vad tycker du är den viktigaste egenskapen för att passa för ditt arbete? 

För att kunna bli hundförare måste man ha ett par års erfarenhet av kontrollarbete. Man ställs inför alla sorters situationer och förväntas kunna lösa dem. Det är oerhört viktigt att man är flexibel och gillar snabba kast. Man får inte vara lättstressad och bör kunna ta egna initiativ.

Vad har du gjort tidigare?

Jag har innan jag började på Tullverket gymnasieutbildning, militärtjänst och några års erfarenhet av arbete inom industrin. Innan jag sökte till hundförare jobbade jag inom Tullverket som "vanlig" tullare, projektledare, gruppchef för en passagerargrupp samt en period inom Tullverkets underrättelsetjänst.

Vad är det bästa med att arbeta på Tullverket?

Friheten och att den ena dagen aldrig är den andra lik. Att jobba i en bra och välfungerande arbetsgrupp som jobbar mot samma mål är entusiasmerande.

Naturligtvis är det roligaste som hundförare att jag får jobba och träna min hund och utvecklas tillsammans med honom till ett bra och effektivt team.

Fakta om hundförare

För att bli hundförare måste du först söka till Tullverkets brottsbekämpning och genomgå en ettårig utbildning. Efter ett par års tjänstgöring i kontrollarbete kan du gå vidare och söka en hundförartjänst.

Grundutbildningen för att bli hundförare är sex månader. Hundföraren tilldelas en unghund (cirka 1–3 år) och ansvarar för utbildningen och träningen av hunden. Hunden bor hemma hos hundföraren. Utbildningen omfattar bland annat vanlig dressyr, miljöträning samt inlärning och sökträning av narkotikapreparat. Eftersom kontrollarbetet innebär tunga lyft, klättrande i fartyg, båtar och fordon av olika slag, fordras god fysik.

I tjänst arbetar sedan hundekipagen i trafikflödet från utlandet. De spårar upp narkotika eller selekterar kontrollobjekt som till exempel bilar, bussar, tåg och resenärer.

Tullverkets sökhundar

Uppdaterad: 2016-10-28Captcha * (obligatorisk)