Tullverket

Varning för bluffmeddelanden

Har du fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Tullverket? Det kan vara en bluff.

Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Tullverket med uppmaningen att betala en avgift för att få ut ett paket eller logga in med ditt bank-id är det en bluff. Tullverket kommer aldrig att be dig om att logga in med ditt bank-id genom ett mejl eller ett sms. Du ska därför aldrig lämna ut lösenord, bankkortsnummer eller bank-id-koder på den typen av uppmaningar.

Fler kontaktar Tullverket om bedrägeriförsök

Tullverket ser en ökning av privatpersoner som kontaktar oss efter att de har fått bluff-sms. Det indikerar att det pågår många bedrägeriförsök där bluffare försöker lura privatpersoner på pengar.

Ofta handlar det om mindre belopp, vilket är en strategi som används för att inte väcka misstanke hos den som utsätts för bedrägeriförsöket.

Bedrägeriförsöken brukar öka under perioder då många handlar på nätet och väntar på paket, till exempel i samband med Black Friday och under julhandeln.

Så här undviker du att bli lurad

  • Undvik att klicka på länkar som kommer via sms eller mejl, framför allt om du inte har förväntat dig att få ett sms från den påstådda avsändaren.
  • Kontakta aldrig avsändare på nummer eller e-postadresser som står i sms:et eller mejlet. Leta själv upp kontaktvägar till den påstådda avsändaren.
  • Dela aldrig med dig av betalkortsuppgifter eller lösenord till någon som tar kontakt med dig.
  • För aldrig över pengar på uppmaning av någon som kontaktar dig via sms eller mejl.
  • Lita aldrig på avsändaren som står i ett mejl eller sms. Bedragare kan själva välja vilket namn eller nummer som ska visas.
  • Om du inser att du har råkat lämna ifrån dig kortuppgifter, kontakta din bank för att spärra kortet och kontrollera om några köp eller kontantuttag har gjorts. Om någon har handlat med ditt kort, gör en polisanmälan direkt.

Mer information

Denna webbplats är ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Polisen och Internetstiftelsen.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.
4000