Tullverket

2017-06-21

Pressmeddelande

Tullverkets beslag av 19 kg narkotika på länsväg 177 till åtal

Tullverket beslagtog drygt 10 kg kokain, 7 kg heroin och nästan 2 kg cannabisharts i en bil i Eda kommun i januari i år. I dag åtalas två män i Karlstads tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott och i samförstånd med andra.

Den 17 januari i år observerade tulltjänstemän två personbilar parkerade längs länsväg 177 i Eda kommun. Mellan bilarna, en registrerad i Sverige och en i Albanien, stod två män och pratade. Bagageluckan var öppen på den albanska bilen och en av männen var på väg mot det svenska fordonet.

Tulltjänstemännen kontaktade en tullpatrull på väg söderut på länsväg 177 och bad dem kontrollera bilarna, som påbörjat sin resa norrut. De stoppades i Korsbyn. Förarna uppgav att de var på väg mot Norge och att de inte kände varandra.

I en blå Renault fanns specialgjorda lönnutrymmen under framsätet där narkotikan gömdes.

– Vid den inledande kontrollen av bilarna i Håns tullstation markerade båda narkotikahundarna oberoende av varandra under passagerarsätet fram på en av dem, säger Roger Nilsson, Tullverkets gruppchef för brottsbekämpningen i Hån. Det visade sig finnas dolda utrymmen i form av luckor i fordonets golv. Där påträffades stora mängder narkotika. En analys visade att beslaget innehöll drygt 10 kg kokain och 7 kg heroin samt närmare 2 kg cannabisharts.

Tullverkets beslag i Eda kommun i januari i år har ett gatuvärde på 30 miljoner kronor. På bilden syns delar av beslaget.

Personerna greps och delgavs misstanke om synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott gemensamt och i samförstånd med andra.

Färden mot Värmland och Norge startade i Albanien. Den gick via Italien till Holland, där de åtalade lade narkotikapaket i de specialgjorda lönnutrymmena under framsätet i den ena bilen. Därefter fortsatte de färden via Danmark till Sverige, i var sin bil. 

Värdet av narkotikan i missbrukarledet uppgår till cirka 30 miljoner kronor. Vid en fällande dom riskerar de misstänkta minst sex års fängelse.

För mer information och pressbilder kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590