Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket har stängt ännu en ”pop-up-butik” med alkoholförsäljning

I dag väcks åtal mot en person som har smugglat och sålt alkoholhaltiga drycker av en betydande mängd. Bland annat har cirka 25 000 liter alkohol förts in i landet. Försäljningen har skett i en lagerlokal, inredd som en butik med försäljning av alkohol.

– Enligt den åtalade mannen började det hela med att han erbjöd en form av förvaring och en plats för byteshandel av alkohol till olika personer, säger Erik Friberg, chef för Tullkriminalenheten vid Tullverket i Malmö.

Efter hand erbjöds alkoholen till försäljning och den åtalade inredde lokalen likt en ”butik”. Han skapade även öppettider som exponerades på dörren till ”butiken”. Det fanns även utskrivna prislappar samt smakhänvisningar från Systembolaget i ”butiken”.

I butiken fanns öl, vin och sprit till försäljning.

I den här lagerlokalen såldes alkoholen.

– Den åtalade säger själv att han började sälja alkohol under vintern och våren 2018 och att han även sålt snacks som chips, nötter och läsk. Han uppger också att det mestadels sålts öl i hans butik. Den åtalade införskaffade betallösningen iZettle, då det fanns ett behov av att kunna ta betalt med kort. Där har vi uppgifter från iZettle om aktivitet på det kontot redan i juni 2017, säger Erik Friberg, chef för Tullkriminalenheten vid Tullverket i Malmö.

I lokalen beslagtogs cirka 1 100 liter öl, 461 liter cider, 95 liter vin och 469 liter sprit samt att man under utredningens gång har kunnat identifiera 70 inhandlingsresor. Den totala mängden alkohol efter dessa 70 inhandlingsresor uppgår till cirka 25 000 liter öl, 2 360 liter cider, 500 liter vin och 2 172 liter sprit.

En person greps i samband med tillslaget och åtal är väckt för grov smuggling av alkohol, olovlig försäljning av alkoholhaltiga drycker samt för olovligt innehav av alkoholhaltiga drycker. Den åtalade har erkänt de tre delgivna misstankarna.

– Skattebortfallet för den beslagtagna alkoholen är 480 950 kronor. Det är pengar som skulle ha gått till vår gemensamma välfärd om samma mängd alkohol hade inhandlats på Systembolaget, säger Erik Friberg.

Förundersökningen leds av Emma Adolfsson, kammaråklagare vid Södra Skånes åklagarkammare.

För mer information och rörliga bilder kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)