Tullverket

Publicerad: 2017-09-22

Nyhet

Sökhundsverksamhet i 50 år

I år är det 50 år sedan Tullverkets sökhundsverksamhet startade. Tullverket var en av de första myndigheterna i Sverige som redan 1967 införde narkotikasökhundar i sin verksamhet. Under åren har våra fyrbenta kollegor blivit en symbol för kampen mot narkotika- och vapensmugglingen.

– Jag är stolt över att vara chef för en myndighet med så många duktiga kollegor, både tvåbenta och fyrbenta, säger Therese Mattsson, generaltulldirektör. Våra hundar är mycket uppskattade, både internt och externt. De är ett viktigt hjälpmedel i vår verksamhet och har under åren bidragit till goda resultat runtom i landet.

I dag har vi ett 40-tal sökhundar som tjänstgör på flera olika platser i landet. Våra hundar ska fungera i många olika miljöer, såsom tåg, personbilar, bussar, färjor, bagage, passagerarflöden, postterminaler och vid husrannsakan. Våra duktiga hundförare är en förutsättning för att hunden ska fungera bra i olika miljöer.

I slutet av 1960-talet tog narkotikasmugglingen fart och Tullverket gjorde allt fler beslag av framför allt cannabis. Den dåvarande avdelningsdirektören Gunnar Wide var en av initiativtagarna till att börja använda narkotikasökhundar.

Utbildning för narkotikasökhundar i Rosersberg. Träning i att stanna kvar...

Tränas och utbildas speciellt för Tullverkets behov

I Rosersberg strax utanför Stockholm ligger vår hundskola där vi utbildar både sökhundar och hundförare. Sedan 1989 har Tullverket själva certifierat sökhundekipage och i dag anordnar vi ett brett urval av utbildningar i egen regi: grundutbildningar, vidareutbildningar, hundinstruktörsutbildningar och besiktningsmannautbildningar.

En sökhund och en hundförare utgör tillsammans ett hundekipage. Hundekipagen tränas och utbildas speciellt för Tullverkets behov. Det tar mellan fem och åtta månader att grundutbilda en sökhund eller ett sökhundekipage. Efter godkänd certifiering tas hundekipaget i operativ tjänst.

För att bli hundförare behöver du genomgå brottsbekämpningens grundutbildning.

År 2012 började vi vidareutbilda våra narkotikasökhundar till att även kunna söka efter vapen och ammunition. På bilden syns labradoren Dan - en av våra första hundar som även utbildades i vapen- och ammunitionssök.

Finansieras med donerade medel

Inköp av våra sökhundar finansieras genom donerade medel från organisationerna Inner Wheel Sverige, Lions, Djurens Vänner och Rotary.

Årets narkotikasökhund

– Varje år nominerar vi inom brottsbekämpningen några av våra hundar till utmärkelsen årets narkotikasökhund, säger Lars Kristoffersson, chef för Brottsbekämpningen. Därefter utser vi tillsammans med Inner Wheel och Svenska Kennelklubben årets vinnare där hundföraren får ett finansiellt bidrag och hunden ett stort köttben!

Springer spanieln Billy utsågs till 2016 års narkotikasökhund (i bakgrunden syns förare Anders Mårtensson). Billy gick i pension tillsammans med sin hundförare tidigare i år. Tyvärr avled Billy hastigt i våras. Han blev nästan 13 år gammal.

Årets narkotikasökhund har utsetts sedan 1993. 2017 års narkotikasökhund utses i slutet av oktober.


Fotografer:
Björn Roos, Kristian Berlin, Katarina Brodin, Anders Roos, Gösta Widlund. Övriga okända.

Mer information

Läs mer om Tullverkets sökhundar

Uppdaterad: 2017-09-25