Tullverket

Publicerad: 2018-06-29

Pressmeddelande

Smugglade 342 kilo narkotika i ombyggd trailer

I slutet av 2017 stoppades en chaufför i en nederländskregistrerad dragbil med trailer i Trelleborg. I den legala lasten, inuti ett lönnutrymme upptäcker tulltjänstemännen cirka 342 kg narkotika till ett uppskattat värde av cirka 36 miljoner kronor i gatuled. Nu åtalas mannen för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Ystad tingsrätt.

Det började med att en chaufför med dragbil och trailer stoppades och togs ut för tullkontroll i Trelleborg. Tulltjänstemännen beslutade att lastbilen skulle kontrolleras noggrannare med hjälp av Tullverkets mobila skanner. Resultatet visade att det fanns föremål dolt under trailern, i ett utrymme mellan golvet och pallboxen. I detta lönnutrymme påträffades 340 kg cannabisharts och cirka 2 kg kokain. Beslaget tillhör ett av Tullverkets större beslag av narkotika.

– Det här rör sig om storskalig och frekvent narkotikasmuggling, säger Anders Svensson, utredare på Tullverket.

Narkotikan låg gömd i trailern. För att öppna lönnutrymmet påträffades ett handtag under trailern och när man vred om handtaget öppnades golvet automatiskt.

Genom internationellt samarbete med den danska polismyndigheten har chauffören även kunnat knytas till storskalig smuggling av narkotika i Danmark. Där har den misstänkte delgivits misstanke om smuggling av sammanlagt 1 ton cannabis, 160 kg amfetamin och 9 kg kokain. Den brottsmisstanken handläggs i Danmark. Det totala värdet av narkotikan för såväl det som smugglats i Sverige och Danmark uppskattas till cirka 185 miljoner kronor i gatuled.

– Det är så här den storskaliga smugglingen ser ut idag, man nyttjar legala transporter som täckmantel för att flytta stora mängder narkotika från kontinenten till marknaderna i Norden - det har vi på Tullverket sett ett flertal exempel på de senaste åren. Internationell samverkan är en nyckel för att knäcka den, säger Anders Svensson.

Den misstänkte mannen som är i 60-årsåldern förnekar genomgående brott. Om han döms riskerar han uppemot tio års fängelse.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 – 450 590.

Uppdaterad: 2018-06-29