Tullverket

Publicerad: 2018-10-04

Pressmeddelande

Smugglade 300 kg kokain från Colombia

Utblandat med färgpigment flögs nära 300 kg kokain* till Sverige från Colombia. Importör: Ett företag i skånska Glumslöv. Nu åtalas tre män – inklusive bolagets ägare – vid Malmö tingsrätt. – Sett till volymen är det här är ett av de största narkotikaärendena som vi har drivit på många år, säger kammaråklagare Michael Hansson.

Smugglingen uppdagades den 16 januari då spansk tull gjorde en kontroll av flygfraktgods från Colombia. Det som på exporthandlingarna uppgavs vara färgpigment som mellanlandat på väg till Sverige var i själva verket 298 kg rött pigment blandat med kokain. Allt som allt 150 stycken mindre förpackningar fördelade på 25 kartonger.

Spansk tull kontaktade svensk tull, som tog emot sändningen på Arlanda. Väl i Sverige byttes innehållet ut för vidare transport mot företaget i Glumslöv. I direkt anslutning till leveransen ringde företagets 49-årige ägare en jämngammal barndomsvän och meddelade att ”det har landat en pall”.

Efter en veckas intensiv spaningsinsats slog tullkriminalen till mot företaget sent på kvällen den 31 januari. Ägarens 49-årige barndomsvän samt en 37-årig man var då i färd att lämna fastigheten med bil och släp. ”Färgpigmentet” påträffades i lockbeklädda plasthinkar på släpet. Ingen av männen har anställning på företaget, men att de hanterat lasten styrks av att ett ämne som sändningen preparerats med påträffades på deras kläder. Även de tömda kartongerna påträffades på släpet.

Vid tillslaget greps även företagets ägare. Samtliga tre har i förhör nekat till brott. De båda 49-åringarna åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling samt försök till synnerligen grovt narkotikabrott, medan den 37-årige mannen åtalas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Eftersom företaget har använts för att dölja smugglingen kommer åklagaren även att yrka på att tingsrätten utfärdar en företagsbot.

För Tullverkets del har ärendet testat myndighetens förmåga – med gott resultat, menar Erik Friberg, chef för tullkriminalen i Malmö.

– Det kan liknas vid en stafett. Vi tog vid där spansk tull slutade, och det har fungerat mycket bra. Vi har också haft stor nytta av att nordisk tull och polis har gemensamma sambandsmän i såväl Spanien som Colombia, säger Erik Friberg.

– På hemmaplan har spaningsinsatsen i Glumslöv varit en av de mest omfattande som vi genomfört i Tullverket. Vi har fått omfördela spaningspersonal från andra tullregioner i landet i en omfattning vi inte har gjort tidigare, och det har fungerat alldeles utmärkt, avslutar han.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 – 450 590.

Fakta: Hur stort var beslaget?*

Allt kokain som säljs på gatunivå är utblandat på något sätt, och renhetsgraden kan variera. Den här specifika sändningen var dock blandad med färgpigment som hade behövts separeras från övrigt innehåll före försäljning. Värdet på det beslagtagna partiet uppskattas till 268 miljoner kronor i gatuled, räknat på mängden 298 kg och ett pris på 900 kronor/gram kokain. Under 2017 beslagtog Tullverket sammanlagt 97 kg kokain. Gränsen för synnerligen grov narkotikasmuggling avseende kokain går vid 5 kg.

Sidan uppdaterades: 2018-10-04

Vad är ändrat: