Tullverket

Publicerad: 2018-11-30

Pressmeddelande

Skulle på semester – gömde 1,5 kg narkotika i ett lönnutrymme

Den 24-årige föraren uppgav att paret skulle på semester, men när tulltjänstemännen vid Öresundsbron sökte igenom bilen hittade de cirka 1,5 kg kokain i ett lönnutrymme. Nu åtalas två personer födda 1994 vid Malmö tingsrätt misstänkta för grov narkotikasmuggling.

Amfetamin inplastad

Det var klockan 05.00 den 23 januari som den tyskregistrerade bilen kom till Lernacken vid Öresundsbron. Paret uppgav att de först skulle övernatta i Malmö och sedan fira kvinnans födelsedag i Stockholm, men de hade svårt att precisera var. Tulltjänstemännen på plats uppfattade paret som lite omaka och historien lite udda och tog därför ut bilen för en fördjupad kontroll.

Bakom bilens instrumentpanel dolt i ett lönnutrymme fann man två paket narkotika. Efter en analys av innehållet visade det sig att det allt som allt uppgick till cirka 1,5 kg kokain. Värdet av narkotikan uppskattas till uppemot 1,8 miljoner kronor i gatuled.

Båda nekar till brott och säger i förhör att de inte haft vetskap om narkotikan.

– De lämnade vaga uppgifter om vart de var på väg. Vid samtal framkom att de skulle sova en natt i Malmö och sedan skulle de vara i Stockholm i en vecka, men kunde inte uppge var de skulle bo, säger Anna Ericsson, biträdande chef Tullkriminalenheten i Malmö.

Vid genomgång av mannens telefon visar en chatt att han skulle göra en resa till Tyskland och att han skulle ha ett kvinna med sig på den resan som skulle få betalt. Den som följde med skulle kunna följa med på flera resor. Den chatten är från den resa som paret gjorde till Berlin innan denna resan, det vill säga den 12–13 januari 2018.

Den misstänkte mannen har försökt smuggla ut ett brev från häktet, vilket misslyckades och brevet togs i beslag. Brevet innehöll bland annat detaljer om var narkotikan var gömd och hur den var paketerad.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 450 590.

Sidan uppdaterades: 2018-11-30

Vad är ändrat: