Tullverket

Publicerad: 2018-10-25

Pressmeddelande

Skulle lämna blommor – och 250 kg narkotika

Den 40-årige föraren uppgav att han skulle leverera blommor från Nederländerna, men när tulltjänstemännen i Helsingborg sökte igenom fordonet hittade de över 250 kg cannabisharts, amfetamin och kokain bland den legala lasten. Nu åtalas föraren vid Helsingborgs tingsrätt.

Amfetamin inplastad

– Det är anmärkningsvärt mycket narkotika, och därför väcker jag åtal mot föraren för synnerligen grov narkotikasmuggling, säger kammaråklagare Stefan Gradler vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Det var strax efter midnatt den 16 mars som den nederländska lastbilen anlände med färja till Helsingborg. Föraren uppgav att han skulle leverera blommor till blomsterbutiker i södra Sverige, men hade svårt att precisera vilka. Tulltjänstemännen på plats uppfattade dessutom mannen som påtagligt nervös och tog därför ut fordonet för en fördjupad kontroll.

Bakom flera rader av blomstervagnar i lastutrymmet fann man åtta plastkassar, fyra inplastade ”balar” samt en mindre säck instuvade bland blommorna på en av vagnarna. Allt som allt 122 kg amfetamin, 118 kg cannabisharts samt 12 kg kokain.

Föraren nekar till brott och säger i förhör att han inte haft vetskap om narkotikan, berättar Maria Blyckert, utredare vid tullkriminalen i Malmö.

– Samtidigt har han lämnat vaga och ibland direkt motstridiga uppgifter om transporten, som vem han kört för och vart han skulle. Blommorna var dessutom av varierande kvalitet – en del var nästan vissna, andra försedda med juldekorationer. Sammantaget menar vi att de bara var täcklast för att dölja det verkliga syftet med resan, säger Maria Blyckert.

En genomgång av förarens telefoner och gps-utrustning visar att han haft en handfull körningar till Sverige tidigare under 2018.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 450 590.

Sidan uppdaterades: 2018-10-25

Vad är ändrat: