Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Omfattande vapenbeslag i internationell insats

I en stor internationell insats mot illegala vapen och narkotika har Polismyndigheten tillsammans med Tullverket tagit 52 vapen och över 90 000 narkotikaklassade tabletter i beslag.

Under en vecka i början av september genomförde Polismyndigheten och Tullverket omfattande och synkroniserade insatser mot illegala vapen och narkotika. Sammanlagt beslagtogs 52 vapen, bland annat pistoler, revolvrar och gevär. I beslagen finns även ett illegalt elchockvapen samt en handgranat.

En del av insatsen ingick i en större internationell operation där sammanlagt 19 EU-länder och 9 länder utanför EU deltog.

– Vi jobbar på bred front för att stoppa tillgången på illegala vapen och narkotika och därmed begränsa det grova organiserade våldet. Att förhindra narkotikaförsäljning är en av de viktigaste åtgärderna för att försvåra organiserad kriminalitet. Det här är ett exempel på resultatet av vårt eget arbete och vårt samarbete med andra, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa, och ställföreträdande rikspolischef.

Samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen, Noa, genomförde insatser över hela landet. Polisen och Tullverket utförde bland annat omfattande kontroller av gods- och passagerartrafik vid flera hamnar, där specialtränade narkotika- och vapenhundar användes. Flera husrannsakningar genomfördes hos misstänkta personer och kontroller utfördes också hos vapenhandlare.

– Det dödliga våldet med skjutvapen är allvarligt och skapar otrygghet, även för dem som inte drabbas direkt vid till exempel skjutningar. Kriminaliteten är i dag till stora delar internationell och vår samverkan med andra aktörer och länder är avgörande för att lyckas hitta både vapen och kriminella aktörer, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa.

Även narkotikabeslagen var omfattande – över 90 000 narkotikaklassade tabletter, cannabis och 130 sprutor och kanyler togs i beslag.

– Tullverket hade stärkt upp med ökade kontroller genom fler tulltjänstemän och hundar och tillgång till avancerad teknisk utrustning på flertalet platser i södra Sverige. Intensiva dygn med många riktigt bra beslag som ledde till att åtta personer anhölls för smuggling av narkotika, alkohol och vapen, säger Martin Petersson, biträdande chef Gränsskydd på Tullverket i Malmö.

Fakta deltagande länder:

Större delen av insatsen leddes av Europol där totalt 19 EU-länder deltog:

Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Kroatien, Italien, Cypern, Ungern, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Storbritannien och Sverige. Utanför EU deltog Albanien, Bosnien, Nord Makedonien, Serbien, Montenegro, Kosovo*, Schweiz, Moldavien och USA.

*Kosovo har utropat sig som självständigt enligt FN regler och har erkänts som egen stat av Sverige och ett hundratal andra länder.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)