Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Gröna paket som innehöll cannabis.

Liga misstänks ha smugglat hundratals kilo cannabis från Spanien

Tullverket har avslöjat en härva där över 280 kilo cannabis misstänks ha smugglats in i västsverige i ett 60-tal postpaket från Spanien. Den omfattande smugglingen bedöms ha pågått under förra sommaren. I dag åtalas tretton mottagare och organisatörer för grov narkotikasmuggling vid tingsrätten i Göteborg.

– Genom att göra många mindre beslag som vi kunnat knyta till samma avsändare har vi allvarligt stört ett kriminellt nätverk. Vi har frihetsberövat såväl misstänkta huvudmän, en distributör och mottagare av narkotikan, säger Bertil Weingarten, insatsledare vid Tullverkets kriminalavdelning väst.

Huvudmännen hemmahörande i Spanien

Tullverket beslagtog under våren och sommaren 2022 ett stort antal postpaket med cannabisharts från Spanien. Paketen var adresserade till mottagare i Göteborgsområdet. Tullverkets utredning visar att narkotikasmugglingen pågått från maj till juli 2022. De två huvudmännen misstänks ha skickat över sextio paket med cannabis från Spanien. Flertalet mottagare av paketen är bosatta i Göteborg, Mölndal och Kungsbackatrakten och majoriteten av dem är födda på 1990-talet.

– I vår utredning har vi lagt ett stort pussel där vi även identifierat många cannabissändningar utöver dem som vi beslagtagit. Här har vi haft en stor nytta av att kunna ta del av de misstänktas kommunikation, säger Bertil Weingarten.

Tullverket har kunnat beslagta 19 paket med cannabisharts, men utredningen visar att ytterligare 47 paket med cannabisharts har distribuerats till mottagare. Sammanlagt misstänks de åtalade ha smugglat in 284 kilo cannabisharts, varav 88 kilo beslagtagits av Tullverket. Det totala värdet av den misstänkta smugglingen uppgår till cirka 20 miljoner kronor i missbrukarledet.

Omfattande smuggling i postflödet

Varje år kommer det miljontals paket med posten från utlandet och det är en stor utmaning att hitta narkotikan i det allt större och snabbare postflödet. Det utnyttjas av kriminella nätverk för att minska risken för upptäckt och maximera brottsvinsterna.

Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på via.tt.se

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

Tipsa Tullverket om smuggling: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)