Tullverket

Publicerad: 2018-05-24

Pressmeddelande

Hundratals kilo narkotika smugglades i lasten

Genom intensivt internationellt samarbete med myndigheter i bland annat Tyskland har en kriminell organisation som smugglade hundratals kilo narkotika i Europa slagits ut. Ärendet började som en spaning av tulltjänstemän i ett industriområde i Malmö. I maj 2017 beslagtogs cirka 269 kg narkotika till ett värde av åtminstone 62 miljoner kronor i gatuledet. Nu åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggling och en för försök till grovt narkotikabrott vid Malmö tingsrätt.

– Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen säger Michael Hansson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Upprinnelsen var att Tullverkets observanta spanare i ett annat ärende reagerade på att en tyskregistrerad personbil med två personer körde omkring i Fosie industriområde utanför Malmö. Kort därefter kom samma bil med en person. Personbilen körde till en parkerad tyskregistrerad lastbil i industriområdet. Spanare observerade att en person lastar över något från lastbilen till personbilen. Han kör därefter till en restaurang i Lockarp där den andra mannen väntar. Efter en stund ansluter en vit skåpbil och föraren får kontakt med männen. En av männen följer med skåpbilen dit lastbilen står parkerad. Han kör sedan efter skåpbilen ut ur Malmö. I Alstad stoppar Tullverkets spanare lastbilen och griper föraren. Föraren i skåpbilen smiter från platsen, men grips två månader senare.

Under utredningen har organisationen bakom narkotikasmugglingen kartlagts. Den ger en tydlig bild i vilket geografiskt område i Tyskland den har haft sin bas och vilka individer som ingått. Tullverket har kunnat identifiera fyra förmodade smugglingsresor till Sverige och ytterligare en till Danmark under en period av två månader under 2017. Genom olika företag inom transportbranschen har
organisationen kamouflerat sin smuggling.

– Organisationen har tagit uppdrag via fraktbörser och smugglat stora partier narkotika i den legala lasten, men genom uppmärksamma spanare stoppade vi smugglingen, säger Erik Friberg, chef Tullkriminalenheten i Malmö.

Tulltjänstemännen fann sammanlagt cirka 169 kg amfetamin, 85 kg cannabis, 12 kg MDMA, dvs cirka 61 300 tabletter (ecstacy) och 3 kg kokain. Sammantaget beslagtogs cirka 269 kg narkotika i ärendet.

– Det är uppenbart att de som smugglar narkotika i nätverk kan tillhandahålla olika narkotika i stora mängder, säger Erik Friberg.

De åtalade är födda 1970, 1983 och 1992. Det internationella samarbetet med framförallt tyska myndigheter har bidragit till att fler gripits i Europa.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 – 450 590

Uppdaterad: 2018-05-31