Tullverket

Publicerad: 2017-12-12

Nyhet

Hög tid att ansöka om Rex

Behöver ditt företag bli registrerad exportör, Rex? Nu är det hög tid att ansöka om att bli registrerad exportör eftersom de övergångslösningar som har funnits under 2017 upphör att gälla vid årsskiftet 2017–2018.

Systemet med registrerade exportörer används inom GSP, det allmänna preferenssystemet för utvecklingsländer, och av EU:s exportörer i Ceta-avtalet mellan EU och Kanada. I det här systemet kan de exportörer som är Rex-registrerade själva upprätta ursprungsförsäkringar (för GSP) eller ursprungsdeklarationer (för Ceta).

Vem behöver bli registrerad exportör?

Ditt företag behöver vara registrerad exportör om ni gör något av följande:

  • exporterar ursprungsvaror till Kanada inom Ceta-avtalet
  • vidaresänder GSP-varor inom EU eller till Norge eller Schweiz (se undantag nedan)
  • exporterar material till GSP-länder där det används för att tillverka varor som sedan importeras med GSP-ursprungsintyg.

Övergångslösningarna tar slut vid årsskiftet

Under 2017 har exportörer kunnat använda sig av tidigare system eller övergångslösningar i väntan på att de har ska ha hunnit ansöka och bli registrerade exportörer:

  • för GSP, det tidigare systemet med ersättningscertifikat GSP form A och EUR.1 eller fakturadeklaration
  • för Ceta, tillstånd att upprätta fakturadeklaration (TVFPU).

Efter årsskiftet 2017–2018 är det inte längre möjligt att använda dessa system; då måste företagen vara registrerade exportörer.

Undantag för Norge och Schweiz

På grund av att ett uppdaterat avtal mellan EU, Norge och Schweiz inte har blivit klart än är det fortfarande inte möjligt att använda Rex från EU till Norge och Schweiz för att sända vidare varor. Istället får ersättningscertifikat GSP form A tills vidare fortsätta att användas för detta.

Vi återkommer med information så snart det finns ett uppdaterat avtal.

Läs mer och ansök om att bli registrerad exportör.

Uppdaterad: 2017-12-12