Tullverket

2017-04-03

Nyhet

Gör det lätt för dig – anmäl på webben 

Du som är bosatt i ett EU-land och ska ut och resa kan anmäla din hund, katt, kontanter och skjutvapen till Tullverket på vår webbplats i god tid inför din resa. När du sedan passerar gränsen behöver du inte kontakta Tullverket, utan väljer du grön eller blå fil eller gång i tullfiltret.

Anmäla direkt i mobilen – välj grön eller blå fil

Du gör din anmälan av hund, katt, kontanter eller skjutvapen på datorn eller direkt i mobilen när det passar dig. Du får ett anmälningsnummer via e-post som bekräftar din anmälan. När du sedan passerar gränsen väljer du grön eller blå fil eller gång i tullfiltret. Vid en eventuell kontroll visar du upp anmälningsnumret och de eventuella tillstånd och andra handlingar som krävs för att visa att du uppfyller kraven för införsel.

Så här anmäler du din hund på webben

Säg att du ska resa från Danmark till Sverige med din hund och planerar att åka med bil över Öresundsbron. I god tid inför din resa går du in på tullverket.se och anmäler införseln av hunden i  tjänsten för anmälan av hund och katt. När du fyllt i alla nödvändiga uppgifter får du ett e-postmeddelande skickat till den adress du uppgett med ett anmälningsnummer (t ex ML86025142).

Du behöver också gå in på Jordbruksverkets webbplats för att ta reda på vilka fler krav det finns för att resa med djur, som t ex djurpass med mera.

  • Om du inte hann anmäla hunden på webben innan du reste iväg – kan du skanna QR-koden på en av våra affischer som du hittar i anslutning till tullfiltret vid gränsen och anmäla direkt i mobilen. Sen väljer du blå fil eller gång.
  • Om du inte vill anmäla hunden i tjänsten på webben måste du göra din anmälan hos en tulltjänsteman i den röda gången eller filen.

Här hittar du tjänsterna

Du når tjänsterna via tullverket.se.

 

Anmälan av hund eller katt


Anmäl att du reser till eller från EU med kontanta medel


Anmäla skjutvapen och ammunition

 

Du kan också ladda ner appen Tullregler och nå dem via den om du har internetåtkomst.

Appen är gratis att ladda ner från App store och Google play.

Ladda ner appen från Google play

Ladda ner appen från App store

Mer information

Resa med hund och katt

Kontanta medel

Skjutvapen och ammunition för jakt eller tävling

Om appen Tullregler

Uppdaterad: 2017-09-21