Tullverket

Publicerad: 2017-12-20

Pressmeddelande

Flera kilo kokain upptäcktes i kabinväska

I dag åtalas två personer födda 1968 och 1956 vid Malmö tingsrätt misstänkta för grovt narkotikabrott. Värdet på narkotikan i missbrukarledet uppskattas till över 3,5 miljoner kronor.

I början av april fick Tullverket ett tips om narkotikasmuggling i en rumänskregistrerad bil och inledde en spaning. Spaningspersonalen observerade en man i 60-årsåldern på cykel som överlämnade en kasse till en person i en bil. Spanarna följde efter mannen till en bostadsadress i Malmö. I bostaden fanns ytterligare två personer samt en kabinväska som innehöll fyra igensvetsade plastpåsar med närmare 4 kg kokain.

Kokainhalten är ovanligt hög i den beslagtagna narkotikan, mellan 85 och 87 procent. Det gör att partiet kan spädas ut flera gånger och värdet på partiet ökar och ännu fler personer kan hamna i missbruk. Ett parti kokain av den här storleken har ett uppskattat värde på över 3,5 miljoner kronor i missbrukarledet.

Utredningen har innehållit DNA-spår från en misstänkt på material som fanns i kabinväskan där narkotikan fanns och fingeravtryck från en annan av de misstänkta har påträffats på en vakuumförpackare med tillhörande plastpåsar. Om de misstänkta döms riskerar de fängelsestraff i den övre delen av straffskalan. Rättegången planeras att inledas inom cirka två veckor.

Under 2016 beslagtog Tullverket 49,12 kg kokain. 2015 beslagtogs 80,43 kg kokain.

För mer information och bilder: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Uppdaterad: 2017-12-22