Tullverket

Publicerad: 2018-10-11

Pressmeddelande

Bröder bakom omfattande smuggling av Tramadol

Tullverket har satt stopp för ett omfattande inflöde av narkotiska läkemedel. I dag åtalas ett flertal personer vid Borås tingsrätt, inklusive de tre misstänkta huvudmännen. Totalt tros de ha smugglat in 475,000 tabletter Tramadol och Alprazolam. 

De tre misstänkta huvudmännen är bröder och är födda 1984, 1991 samt 1991. De åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling samt grovt narkotikabrott. Dessutom åtalas ytterligare fyra personer i ärendet, inklusive två kvinnor födda 1992 och 1993 som åtalas för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var den 29 mars i år som Tullverket kontrollerade ett postpaket från Tyskland. Paketet innehöll 28,000 stycken tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol. Efter beslut av åklagare lämnades paketet ut till utlämningsstället och spaning inleddes i väntan på att paketet skulle hämtas ut.

Redan första dagen kom en man och hämtade ut paketet. På parkeringen lämnades sedan paketet över till dennes bror. Båda personerna greps på plats. I samband med efterföljande husrannsakningar greps den tredje brodern, och ytterligare drygt 64,000 tabletter Tramadol kunde beslagtas.

Efter att de tre bröderna frihetsberövats gjordes ytterligare fyra beslag av Tramadol i postpaket. I utredningen har även framkommit att det tidigare kommit paket från samma avsändare och enligt samma modus som inte kontrollerats.

Paketen har varit adresserade till andra personer än huvudmännen. En av bröderna har varit god man och ansvarig för den personliga assistansen åt en svårt sjuk kvinna, och utredningen gör gällande att bröderna bland annat angivit henne som mottagare för att sedan själva hämta ut försändelserna - utan att kvinnan varit medveten om detta.

Totalt har Tullverket beslagtagit 189,950 stycken tabletter Tramadol och 44,535 stycken tabletter Alprazolam i ärendet. Utredningen uppskattar dessutom att grupperingen tagit in ytterligare 240,000 tabletter Tramadol i de försändelser som ej kontrollerats. Sammantaget blir det nästan 475,000 tabletter narkotiska läkemedel till ett uppskattat värde av 6,7 miljoner kronor i missbrukarled.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 – 450 590.

Sidan uppdaterades: 2018-10-11

Vad är ändrat: