Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Bra att veta inför semesterresan

Om du ska ut och resa i sommar är det några saker som är viktiga att ha koll på. När du reser med vissa varor eller om du vill ta med dig varor hem till Sverige gäller olika regler. Se till att du har koll på alla punkter i vår lista inför semesterresan.

Resa med husdjur

När du vill ta med din hund eller katt till Sverige måste du alltid anmäla djuret till Tullverket. Om du reser från ett annat EU-land, vet datum för inresa och har ett sällskapsdjurspass kan du anmäla djuret på tullverket.se. Gör du det kan du välja grön fil i tullfiltret. I annat fall måste djuret anmälas till oss personligen vid gränsen.

Läs mer om att resa med hund eller katt.

Ta med läkemedel

När du tar med dig läkemedel till Sverige gäller olika regler beroende på om du tar med dig läkemedlet från ett land inom EU eller från ett land utanför EU. Vill du ta med dig receptbelagda läkemedel ska du kunna styrka att läkemedlet är avsett för medicinskt ändamål och för ditt privata bruk.

Läs mer om att resa med läkemedel.

Piratkopior

Piratkopior finns inom de flesta produktkategorier som märkeskläder, mediciner, elektronikvaror, leksaker, mobiltelefoner, smink och läkemedel. Det är olagligt att tillverka och sälja piratkopior. Dessutom finns det faror med att handla piratkopior för dig som konsument, ta reda på vad som gäller och vad du kan göra.

Läs mer om piratkopior.

Shopping

Om du vill ta med dig varor hem till Sverige från resan utan att betala avgifter gäller olika regler beroende på vilket land du reser ifrån och hur din inresa sker. Ta reda på vad som gäller och hur värdegränserna ser ut för varor som du vill ta med dig hem.

Läs mer om att handla i ett annat land.

Alkohol

När du kommer hem från en resa utomlands får du ta med dig alkohol för privat bruk, utan att betala några avgifter. Mängden avgiftsfri alkohol du får ta med dig beror på i vilket land du har köpt alkoholen – i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU.

Läs mer om att handla alkohol på resan.

Tobak

När du kommer hem från en resa utomlands får du ta med dig tobak och andra nikotinhaltiga produkter för privat bruk. Detta kan du göra utan att betala några avgifter, förutsatt att du håller dig inom den avgiftsfria mängden som du får ta med dig som resande. Det beror också på i vilket land du har handlat – i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU.

Läs mer om att handla tobak och andra nikotinhaltiga produkter på resan.

Livsmedel

Om du tar med dig livsmedel till Sverige gäller olika regler beroende på om du reser från ett land inom EU eller från ett land utanför EU. I vissa fall behöver du tillstånd från Jordbruksverket för att ta med dig livsmedel till Sverige.

Läs mer om att handla livsmedel på resan.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)