Tullverket

2017-09-05

Nyhet

Bara en månad kvar – skaffa behörighet till EU:s nya tillståndssystem nu

Kommer du att behöva söka tillstånd från Tullverket i höst? Då är det hög tid att skaffa behörighet till Tullverkets e‑tjänster så att du säkert kommer in i det nya tillståndssystemet när du ska söka tillståndet.

EU:s gemensamma system för hantering av tillstånd kommer enligt nuvarande plan att införas den 2 oktober 2017. I systemet kommer du både att kunna ansöka om tillstånd och få ditt beslut. Du kan även ta emot meddelanden från Tullverket som rör din ansökan.

Systemet kommer inledningsvis enbart att finnas på engelska.

Så här kommer du åt systemet

För att komma åt tillståndssystemet ska du logga in via Tullverkets e‑tjänster för företag. Det är också i e‑tjänsterna som behörigheterna för tillståndssystemet kommer att hanteras.

Sök behörighet redan nu

Om ditt företag inte redan har behörighet till Tullverkets e‑tjänster är det dags att ansöka om det nu så att alla behörigheter är klara när det är dags att söka tillstånd. Just nu är det många som söker, så det kan vara bra att vara ute i god tid.

Det är alltså företaget som ska ansöka om behörighet till e‑tjänsterna och anmäla en behörighetsadministratör.

Behörighetsadministratören kan sedan lägga till användare och ge rätt person behörighet att ansöka om tillstånd för företagets räkning. Möjligheten att tilldela behörigheter kommer att öppnas några dagar innan systemet tas i drift.

Olika behörighetsnivåer

Det kommer att finnas tre olika behörighetsnivåer för användare av systemet. Det ger er möjlighet att ge vissa användare enbart läsrättigheter medan andra kan få en bredare behörighet som ger dem rätt att till exempel både fylla i och skicka in en tillståndsansökan.

Mer information om exakt vilka rättigheter som ingår i de olika behörighetsnivåerna kommer inom kort.

Uppdaterad: 2019-10-25