Tullverket

Publicerad: 2018-10-11

Pressmeddelande

Åtalas för smuggling av 49 kg cannabisharts

De nederländska bröderna uppgav att de skulle till Norge för att åka skidor, men redan på Öresundsbron tog resan slut. I en gömma inne i skåpbilen fann tulltjänstemän drygt 49 kg cannabisharts. Nu åtalas den ena brodern vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling.

Det var klockan fyra på morgonen den 8 mars som smugglingsförsöket avslöjades. De två bröderna, 23 respektive 21 år gamla, hade skidutrustning i lastutrymmet och kunde också uppvisa hotellbokning i Oslo. Men något kändes inte rätt, och gränsskyddsgruppen på plats beslutade därför om en fördjupad kontroll.

Väl i visitationshallen visade en narkotikasökhund intresse för utrymmet under och mellan förar- och passagerarsätena. Efter att ha flyttat på ett säte, lossat fyra muttrar och avlägsnat en bockad plåtskiva mellan sätena kunde tulltjänstemännen avslöja den hemliga lasten: 49,3 kg cannabisharts.

Båda bröderna greps, misstänkta för att gemensamt ha genomfört smugglingen. Ingen av dem ville dock kännas vid narkotikan, men efter flera månaders utredning och förhör av tullkriminalen erkände den 23-årige, äldre brodern. Narkotikan skulle säljas i Norge utan den yngre broderns vetskap, uppgav han.

23-åringens uppgifter stöds av det faktum att dennes fingeravtryck påträffats såväl på emballage till narkotikan som på insidan av den plåtskiva som användes som ingång till gömman. Det är också 23-åringen som står som ägare till skåpbilen.

Nu åtalas 23-åringen vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling av kammaråklagare Magdalena Tesfai. Misstankarna mot den yngre brodern är däremot avskrivna.

Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till mellan 3,7 och 7,9 miljoner kronor i missbrukarled. Under 2017 beslagtog Tullverket drygt 2000 kg cannabisharts. Gränsen för grov narkotikasmuggling avseende cannabisharts går vid 5 kg.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 – 450 590.

Sidan uppdaterades: 2018-10-11

Vad är ändrat: