Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Årets narkotikasökhund 2021: Orädd och fokuserad – med fullträff på varje arbetspass

Moss och hans förare Christoffer Carlsson har gjort stora framgångar i kampen mot smugglarna. De finns i post-, kurir- och fraktflödet där de söker bland brev och paket som skickas från världens alla hörn. Moss och Christoffer har under ett års tid, mellan den 1 september 2020 och den sista augusti 2021, medverkat till 213 narkotikabeslag vid 199 beslagstillfällen.

Christoffer och Moss har enbart arbetat på M10, som kontrollgruppen heter, i 1,5 år. Den sammanlagda samhällsnyttan av deras insatser under det gångna året är 102 560 445 kronor.

Redan efter några timmar under första arbetsdagen som hundförare gjorde ekipaget ett beslag. Och sedan dess har Christoffer och den femårige springer spaniel-hanen Moss gjort beslag för hela 771 miljoner kronor.

Moss och Christoffer är skickliga på att hitta många olika typer av preparat:

– Vi tar vi mycket amfetamin, kokain, heroin, MDMA (den verksamma substansen i ecstacy), opium, och cannabisgodis.

Måste hållas tillbaka

Den engelska springer spanieln är väldigt smidig och kommer lätt fram i trånga utrymmen högt upp på hyllor och långt in i trånga burar. Moss gör många beslag, i snitt mer än ett per arbetspass. En av hans främsta styrkor är att han växlar mellan stora och små doftbilder:

– Moss är vad man brukar kalla en miljöstark hund, berättar Christoffer. Men jämfört med andra hundar är han miljöstark på en helt annan nivå. Han är så ivrig och entusiastisk att jag faktiskt måste hålla tillbaka honom ibland, han är inte rädd för något alls. Han arbetar i en tuff arbetsmiljö och kan fokusera trots en massa omkringliggande ljud och mycket rörelser. Hela han är fokuserad och springer lätt bland brev och paket på posthallens löpande band.

Samma personlighet

Det är tydligt att både Moss och hans förare arbetar passionerat:

– Moss är väldigt bra på att koppla av. När han får chansen vilar han till 100 %. Sedan kan han snabbt sätta igång att arbeta när jag säger till, förklarar Christoffer.

På frågan hur Moss tar all uppståndelse kring priset Årets narkotikasökhund 2021 svarar Christoffer:

– Moss vet om när han har gjort ett bra jobb. Men han känner inte skillnad på om han har gjort ett beslag på ett par gram eller tio kilo, skrattar Christoffer.

Vad är det som gör er till ett oslagbart team?

– Vi har samma personlighet, berättar Christoffer. Moss tar uppdragen som de kommer, tar det hela på allvar men är jordnära och vet vad som ska prioriteras. Moss kommer att få en belöning av mig efter detta.

Kontrollenheterna inom Tullverkets kontrollavdelning nominerade fem kandidater till
utmärkelsen Årets narkotikasökhund 2021. Vinnaren har utsetts vid Tullverkets jurymöte. Prisutdelningen sker i Svenska Kennelklubbens regi under hundmässan My Dog i Göteborg 6–9 januari 2022.

Så lyder juryns motivering

Sökhunden Moss och hundföraren Christoffer Carlsson arbetar i post- och fraktflödet i södra Sverige. Där söker ekipaget i de väldiga flöden av brev och paket som skickas från världens alla hörn.

Moss gör många beslag, i snitt mer än ett per arbetspass. En av Moss främsta styrkor är att han skickligt växlar mellan stora och små doftbilder. Han hittar, förutom de stora doftbilderna, även substanser som är oerhört svårfångade med små doftbilder.

Moss är en miljöstark hund som arbetar i en svår arbetsmiljö. Han är orädd och jobbar obehindrat och fokuserat på olika underlag som plåt, betong och gummi och bland höga ljud och mycket rörelser. Han söker oförskräckt och säkert bland brev och paket på posthallens löpande band.

Moss har stor arbetsglädje och arbetar passionerat. Samtidigt har han en utmärkt förmåga att koppla av när han ges möjlighet. Han laddar då batterierna och vilar effektivt för att kunna slå på nosen och sätta igång att arbeta när hundföraren säger till.

Om utmärkelsen Årets narkotikasökhund

I år utsågs årets narkotikasökhund för 28:e året. Juryn består av representanter från Tullverket, Svenska Inner Wheels, Svenska Kennelklubben och Lions Club International.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)