Avskogningsförordningen
Avskogningsförordningen ska förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen. För att du ska få importera eller exportera en vara som omfattas av förordningen måste den vara avskogningsfri, ha producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet och omfattas av en förklaring om tillbörlig aktsamhet.
Syftet med förordningen är att förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen. Förordningen är planerad att börja tillämpas den 30 december 2024, men en diskussion om att skjuta upp datumet pågår.
Varugrupper som omfattas är kakao, kaffe, oljepalm, naturgummi, soja och trä. Även nötkreatur och vissa varor producerade av dessa, exempelvis styckdetaljer eller läder omfattas av förordningen.
Vad innebär förordningen?
För att få importera eller exportera en vara som omfattas av förordningen måste följande krav vara uppfyllda:
- De är avskogningsfria
- De har producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet.
- De omfattas av en förklaring om tillbörlig aktsamhet.
När börjar den gälla?
Avskogningsförordningen är planerad att börja tillämpas den 30 december 2024, men EU-kommissionen har lämnat förslag att skjuta fram tillämpningen ett år. Beslut om detta är ännu inte fattat.
Läs nyheten om förslaget hos EU-kommissionen
Beroende på typ av företag införs reglerna vid olika tillfällen. Förordningen delar in företag i stora, medelstora eller små företag.
Bestämmelserna i förordningen kommer till att börja med att gälla för
- stora och medelstora företag
- små företag etablerade 2021 eller senare
- små företag som handlar med produkter som tidigare har omfattats av timmerförordningen.
För små företag etablerade före 2021 börjar den gälla ett halvår senare.
Vilka varor gäller det?
De varugrupper som omfattas av förordningen är
- kakao
- kaffe
- oljepalm
- naturgummi
- soja
- trä
- nötkreatur och vissa varor producerade av dessa (exempelvis styckdetaljer eller läder).
Exakt vilka varor det gäller beror på vilken varukod de klassificeras efter i Tulltaxan. Alla varor som omfattas finns listade i bilaga 1 i förordningen.
Det här behöver du göra
Ta reda på om varorna du handlar med omfattas av förordningen. Det gör du antingen i förordningen bilaga 1 eller i Tulltaxan.
I Tulltaxan kan du även se vilka koder du ska använda i din deklaration. Den informationen hittar du också på Skogsstyrelsens webbplats.
Om du berörs av förordningen eller har frågor om vilka krav förordningen ställer på dig kan du läsa mer på Skogsstyrelsens webbplats.
Avskogningsförordningen – Skogsstyrelsen.
Import och export – Skogsstyrelsen
Sidan uppdaterades:
Vad är ändrat: Språklig justering