Tullverket

Ledigt jobb

Tullverket söker tullinspektörer till gränsskyddsenheten

Brottsbekämpningen har i uppdrag att stoppa eller allvarligt störa den organiserade brottsligheten. I arbetet ingår att förhindra den illegala införseln av narkotika- och dopningspreparat, alkohol, tobak, vapen och andra varor som hotar liv, hälsa och miljö samt att säkerställa att rätt tullavgifter och skatter är deklarerade. 

Kompetenscenter Gränsskydd Nord har ett geografiskt ansvarsområde som omfattar Gävleborg-, Jämtlands-, Västernorrlands-, Västerbottens- och Norrbottens län. 

Tullverket söker nu medarbetare till gränsskyddsenheten inom Kompetenscenter gränsskydd Nord med placering i Haparanda. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter: 

Som medarbetare inom gränsskyddet kommer du att ha ett omväxlande och rörligt arbete. Din huvudsakliga arbetsuppgift är att genomföra kontroller av varor i gods- och resandeflödet till och från Sverige. Detta innebär bl a att genomsöka fordon och bagage för att hitta införselförbjudna varor och restriktionsvaror som dolts i utrymmen med avsikt att smugglas in till Sverige. Arbetet inom gränsskyddet innebär också att genomföra kontroller ur uppbördssynpunkt  för att säkerställa att rätt tullavgifter och skatter är deklarerade. Överträdelse mot införselförbud och restriktioner ska rapporteras och brottsutredas. En viktig del i ditt arbete är att påbörja dessa brottsutredningar genom att hålla förhör, dokumentera och genomföra andra nödvändiga utredningsåtgärder. Andra arbetsmoment som viss spaning och visst underrättelsearbete kan också förekomma.

Att vara tulltjänsteman inom gränsskyddet innebär att du arbetar med myndighetsutövning. Du arbetar  främst uniformerad men även arbete som civilklädd kan förekomma. 

Arbetet innebär skifttjänstgöring, vardagar samt helger. 

Vi söker dig som har: 

 • genomförd gymnasieexamen med lägst betyget Godkänd/3/E i

-       Matematik A eller Matematik 1a, 1b, 1c

-       Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b

-       Svenska B eller Svenska 3

-       Engelska A eller Engelska 5

 • minst två års arbetslivserfarenhet
 • normalt färgseende
 • god förmåga att uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift
 • svenskt körkort, lägst klass B för personbil, ej automatväxel
 • god fysik och god hälsa eftersom arbetstiderna är oregelbundna och arbetet är fysiskt krävande
 • grundläggande kunskaper om dataprogrammen som finns i Office-paketet för att självständigt kunna rapportera, dokumentera och presentera information
 • svenskt medborgarskap.

Det är meriterande om du har: 

 • läst Kvalificerad yrkesutbildning/Yrkeshögskoleutbildning med inriktning mot beteendevetenskap, samhällsvetenskap, vård, transport eller teknik
 • betyg på enstaka kurser på universitet, minst 20 poäng/30 högskolepoäng, med inriktning mot  beteendevetenskap, samhällsvetenskap, underrättelseanalys eller juridik
 • erfarenhet av arbete som inneburit kontakter med människor med olika bakgrund och kultur
 • erfarenhet av praktiskt och fysiskt krävande arbete
 • erfarenhet av att möta människor i utsatta situationer
 • erfarenhet av att hantera teknisk utrustning
 • obehindrat talar och förstår ytterligare ett språk utöver svenska, norska, danska och engelska
 • god förmåga att tala och förstå finska språket
 • C-körkort.

Personliga egenskaper 

Vi söker dig som har en hög moral och ansvarskänsla, god självinsikt och är lugn och trygg i dig själv. Arbetet kräver att du självständigt kan lösa problem och fatta beslut samt hantera oväntade händelser, och därmed vara stresstålig. Du samarbetar bra tillsammans med andra människor samt lyssnar, kommunicerar, behandlar alla människor med respekt, ger ett gott bemötande och kan hantera konfliktsituationer på ett konstruktivt sätt. En fördel är om du är praktiskt lagd, tekniskt intresserad och dessutom måste du vara en god bilförare. 

Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Grundutbildning och anställning 

Tillträdesdag är den: 9:e september 2019. 

Du påbörjar din anställning som tullaspirant med en grundutbildning som är uppdelad i teori-  och praktikdel, totalt c:a 12 månader. Teoridelen bedrivs som självstudier och ställer höga krav på att du tar eget ansvar för studierna. I huvudsak genomförs utbildningen på anställningsorten. Under teoridelen kommer en del utbildningsdagar vara på annan ort med övernattning. 

Ingångslönen under utbildningstiden är 22 700 kr. Efter godkänd grundutbildning upphör aspirantanställningen och övergår i en tillsvidareanställning med en lön på lägst 25 600 kr. Ett år efter grundutbildningen är lönen lägst 29 000 kr. 

Övrigt 

Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning. Vi anlitar Rekryteringsmyndigheten för genomförande av psykologintervju och fysiska tester i rekryteringsprocessen. Innan en anställning kan komma i fråga kommer du även att drogtestas. Tullverkets är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kommer du att krigsplaceras i Tullverket.

Du måste bifoga dina slutbetyg eller avgångsbetyg från gymnasiet samt eventuella andra betyg från akademiska studier eller motsvarande. 

För oss är det självklart med ett arbetsplats som är inkluderande och vi eftersträvar jämställdhet och mångfald. 

För mer information och ansökan 

Referensnummer: PER 2019-13. 

Har du frågor om tjänsterna är du välkommen att ringa, Dan Björkenvall, tel. 0980-845 53 eller Ulrika Kummu Oja, tel. 0922-689 41. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA –support, tel. 060 67 25 85. 

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Erland Solander, tel. 060-67 25 02 för Saco-S, Urban Persson, tel. 0920-25 97 66. 

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/Meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 27:e januari 2019. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.


Ansök här

Uppdaterad: 2017-01-17Captcha * (obligatorisk)