Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Ursprungsvaror

Du som importerar eller exporterar har i vissa fall möjlighet att få förmånsbehandling för din vara. Du kan få betala en lägre tullsats (tullnedsättning) eller så behöver du inte betala tull (tullfrihet).

En förutsättning för att få förmånsbehandling är att varan har ursprung i något av de länder som EU har frihandelsavtal med eller har ursprung i någon av de grupper av länder för vilka EU har beslutat om ensidiga förmånsåtaganden och tullunionsavtal med.

Skickar du med ett ursprungsintyg när du exporterar kan din vara bli tullfri eller få tullnedsättning i mottagarlandet. Detta beror på att EU har slutit olika frihandelsavtal med ett antal länder. Ett villkor för tullbefrielse eller tullnedsättning är att varan är en så kallad ursprungsvara. Den ska ha ursprung i EU (eller vissa andra länder) enligt ett handelsavtal.

Det räcker inte med att du konstaterar att din vara är tillverkad inom EU för att utfärda ett ursprungsintyg. Du måste veta vad som gäller för just din produkt i avtalet mellan EU och mottagarlandet.

För bearbetade produkter där material från flera länder ingår finns det vissa kriterier som ska vara uppfyllda för att en vara ska räknas som att den har ursprung inom EU. Dessa kriterier varierar beroende på produkt och avtalsland.

Import från Israel

Sedan 2005 ska samtliga ursprungsintyg som utfärdats eller upprättats i Israel innehålla uppgift om postnummer för och namn på den stad, by eller industrizon där produktionen som ger ursprungsstatus har ägt rum.

Anledningen till detta är att produkter som fått ursprung i de israeliska bosättningarna på Västbanken, i Gaza, i östra Jerusalem och på Golanhöjderna inte är berättigade till förmånsbehandling i EU.

Innan du lämnar in en tulldeklaration för övergång till fri omsättning bör du regelbundet kontrollera de förmånsursprungsintyg som har utfärdats eller upprättats i Israel.

Via länken nedan kommer du till kommissionens webbplats där det finns en förteckning över de platser och postnummer som inte medger förmånsbehandling.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_duties/
rules_origin/preferential/israel_ta_en.htm

Frihandelsavtal, andra förmånsavtal, intyg för förmånsbehandling och leverantörsdeklarationer
Landförteckning förteckning över länder där mottagaren kan få tullbefrielse eller tullnedsättning

Mer information

Tillstånd att upprätta fakturadeklaration och EUR-MED-fakturadeklaration oavsett sändningarnas värde
Frihandelsbestämmelser vid import och export, handbok

Broschyrer

Förmånsbehandling vid importPDF
Export till länder som har frihandelsavtal med EU eller export till TurkietPDF
Tillstånd att upprätta deklarationer om ursprung på fakturor eller andra kommersiella dokumentPDF

Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)

Meny