Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Eori, Economic Operator Registration and Identification

Det EU-gemensamma systemet Eori innebär att samtliga operatörer med tullverksamhet inom EU måste ha ett Eori-nummer att identifiera sig med i samtliga EU-länder. Eori-nummer krävs i tulldeklarationer och vid andra tullaktiviteter, till exempel ansökningar om tillstånd och certifieringar.

Här kan du kontrollera om du har ett Eori-nummer

Skriv SE+organisationsnummer/personnummer till exempel SE5565552121.

Ansök om Eori-nummer via webbformulär

Eori-nummer är ett unikt registreringsnummer som ska användas vid all tullrelaterad verksamhet inom EU, exempelvis import från och export till land utanför EU.

Det finns i Sverige bara tre undantag från krav på Eori-nummer.

  • Privatpersoner som enbart importerar och exporterar varor för eget bruk.
  • Ekonomiska aktörer etablerade i ett land utanför EU som importerar varor temporärt när förfarandekod FF1 börjar med 53.
  • Återexport när förfarandekod FF1 börjar med 31.

Kommissionens vägledning om Eori är endast rådgivande för medlemsstaterna, alltså inte bindande. Från svensk sida har vi valt att inte göra undantag från kravet på Eori-nummer för exempelvis ambassader och konsulat och internationella organisationer.

Ekonomiska aktörer etablerade i någon av EU:s medlemsstater ska alltid ansöka om Eori-nummer i sitt hemland. Ekonomiska aktörer etablerade i land utanför EU ska ansöka om Eori-nummer i den av EU:s medlemsstater där man först har en tullaktivitet. En ekonomisk aktör ska endast ansöka om Eori-nummer i en medlemsstat.

Grundtanken med Eori är att varje juridisk person endast ska tilldelas ett Eori-nummer och det numret ska användas vid alla tullaktiviteter i samtliga EU:s medlemsstater.

För filialer gäller följande:

  • Svenska filialer till utländska bolag betraktas enligt svensk lag inte som egna juridiska personer och kan därför inte tilldelas egna Eori-nummer. Det är "huvudbolaget" som ska ansöka om Eori-nummer och det Eori-numret ska även användas av den svenska filialen.
  • Om huvudbolaget är etablerat i någon av EU:s medlemsstater ska ansökan om Eori-nummer göras i den medlemsstaten.
  • Om huvudbolaget är etablerat i land utanför EU ska ansökan göras i den av EU:s medlemsstater där man först har tullaktivitet.
Hittade du vad du sökte?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Jag är kvinna man annat Varför frågar vi?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.






Uppdaterad: 2016-04-27

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny