Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Ta med alkohol hem från ett annat land

När du kommer hem från en resa utomlands får du ta med dig alkohol för privat bruk, utan att betala några avgifter. Mängden avgiftsfri alkohol du får ta med dig beror på i vilket land du har köpt alkoholen – i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU.

Det finns regler du måste följa oavsett var du köpt alkoholen.

 • Du måste ha fyllt 20 år.
 • Alkoholen måste vara för ditt eller din familjs¹ privata bruk.
 • Du ska själv transportera (eller bära) alkoholen.
 

Från ett annat EU-land

Från ett land utanför EU

Hur mycket alkohol får jag ta med mig hem?

För ditt eller din familjs¹ privata bruk. - 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)
  - 4 liter vin
  - 16 liter starköl

Behöver jag betala någon avgift för alkoholen?

Nej.Bara om du vill ta med dig mer alkohol än mängden ovan.

Observera!
Det är den enskilde tulltjänstemannen som gör bedömningen vid gränsen om det är rimligt att alkoholen är för privat bruk!

Ta med alkohol hem från ett annat EU-land

Om du har köpt alkohol i ett annat EU-land får du ta med dig den mängden alkohol som är för ditt eller din familjs¹ privata bruk.

När Tullverket gör sin bedömning om alkoholen är för ditt eller din familjs* privata bruk, utgår vi bland annat från följande referensnivåer²,

 • 10 liter spritdrycker
 • 90 liter vin
 • 20 liter starkvin
 • 110 liter öl

Om mängden alkohol som du tar med dig överstiger dessa referensnivåer, är det du som ska visa att mängden är rimlig för din eller din familjs privata bruk.

² Rådets direktiv (2008/118/EEG)

Mängden alkohol är inte ensam avgörande vid tulltjänstemannens bedömning av om alkoholen verkligen är avsedd för ditt privata bruk. Tullverket gör en helhetsbedömning av omständigheterna. Förvaltningsdomstolarna har dock i flera avgöranden uttalat att mängden alkohol är en viktig omständighet vid bedömningen av om alkoholen är avsedd för privat bruk.

Om en tulltjänsteman stoppar dig vid gränsen, och gör bedömningen att den alkohol du har med dig inte är för ditt privata bruk, uppstår misstanke om smuggling och alkoholen kan beslagtas. Om smugglingsbrott inte kan styrkas, kan åklagare lägga ned förundersökningen, eller domstol ogilla åtalet, och då hävs beslaget av varorna. I samband med hävandet av beslaget, kan alkoholen omhändertas av Tullverket för skatteutredning och debitering av alkoholskatt.

Ta med alkohol hem från ett land utanför EU

Om du har köpt alkohol i ett land utanför EU, som du tar med dig på din resa till Sverige, får du bara ta med dig en viss mängd.

 • 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)
 • 4 liter vin
 • 16 liter starköl

Om du är bosatt i Sverige måste du ha varit utomlands längre än 20 timmar, eller att inresan sker med flyg i yrkesmässig trafik, för att du ska få ta med dig alkohol till Sverige utan att betala avgifter.

Om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden, måste du betala tull, moms och eventuellt andra skatter för den. Du ska också anmäla den alkoholen till Tullverket genom att välja röd fil när du passerar gränsen (”Varor att deklarera”).

Om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden från ett område utanför EU:s skatteområde, till exempel Åland och Kanarieöarna är det bara svensk alkoholskatt du ska betala.

Frågor och svar

Jag ska åka till Tyskland och undrar hur mycket sprit jag får ta med mig när jag kommer hem till Sverige?

Du får ta med dig så mycket alkohol som är för ditt eller din familjs¹ privata bruk. Du får inte köpa med dig till en vän eller granne, eller sälja alkoholen när du kommer hem.

Kan jag låta en granne handla alkohol åt mig på sin resa till Danmark?

Ja, men då måste du betala svensk alkoholskatt för den alkoholen som din vän eller granne köper till dig innan den transporteras till Sverige.

Jag arbetar som hovmästare på en passagerarfärja som trafikerar Sverige - Tyskland, får jag ta med mig alkohol hem som jag köpt i Tyskland?

Du får ta med dig alkohol som är för privat bruk.

Hur mycket sprit får jag ta med mig hem till Sverige när jag reser från Thailand?

Du får ta med dig 1 liter sprit eller 2 liter starkvin inklusive mousserande vin. Du får även ta med dig 4 liter vin och 16 liter starköl.

Om jag reser från Thailand, och mellanlandar i Belgien, kan jag köpa med mig alkohol därifrån också?

Ja. Men du ska kunna visa med kvitto att du köpt alkoholen i ett annat EU-land på resan.

Jag arbetar som flygvärdinna och reser mellan Sverige och Nordamerika i tjänsten, får jag ta med mig alkohol hem?

Ja, men då måste du antingen ha uppehåll i din tjänstgöringen ombord för semester eller annan ledighet i minst 15 dagar, varit utomlands i minst 15 dagar om du är bosatt i Sverige eller ha slutat din anställning hos flygbolaget.

Lagar och regler

Definitioner

 • Spritdryck: alkoholhalten överstiger 22 volymprocent
 • Starkvin: alkoholhalt överstiger 15, men inte 22 volymprocent
 • Vin: annat vin än starkvin, samt annan alkoholdryck (t ex alkoläsk) som överstiger 3,5, men inte 15 volymprocent och som inte är starköl
 • Starköl: öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent.

För alkohol som du tar med dig från ett land utanför EU, utöver den avgiftsfria mängden, måste du betala tull, moms och svensk alkoholskatt.

 • Spritdryck, tull 4 kr/liter, skatt 259 kr/liter
 • Starkvin, tull 2 kr/liter, skatt 78 kr/liter
 • Vin, tull 1 kr/liter, skatt 35 kr/liter
 • Starköl, tull 3 kr/liter, skatt 19 kr/liter

Om du för med dig alkoholvaror – utöver den avgiftsfria mängden – från ett område utanför EU:s skatteområde, till exempel Åland eller Kanarieöarna, är det bara svenk alkoholskatt du ska betala.

¹Definition av familj

Familj avser närmast anhörig som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man). Tullverket hänvisar till en dom från Hovrätten i Skåne och Blekinge från den 20 april 2006 (mål nummer B2328-04). I avsaknad av dom från Högsta domstolen betraktas den som prejudicerande.

Andra länders in- och utförselbestämmelser

In- och utförselbestämmelser för andra länder tar du reda på genom att kontakta respektive lands ambassad eller konsulat.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.Uppdaterad: 2016-05-30

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny