Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

2012-09-03

Undvik piratkopior — det tjänar alla på

En tillverkare kan på olika sätt skydda sin idé och få ensamrätt på till exempel en uppfinning, ett varumärke eller en design. För dig innebär det att du inte får importera eller sälja kopior av en vara som är skyddad på det sättet. Gör du det utsätter du dig och ditt företag för en risk. Du kan tvingas att lämna ifrån dig varorna och eventuellt kan du också bli stämd inför domstol.
Handeln med förfalskade och piratkopierade varor har exploderat de senaste åren både i Sverige, inom EU och globalt. Många lever i tron att det är en ganska harmlös verksamhet. Men det finns många olika skäl att undvika att handla med dessa varor.

Kopiorna kan vara farliga för din kund och andra


När du köper piratkopior ska du vara medveten om att det normalt inte finns någon kontroll på hur varorna tillverkas. Det finns många exempel på piratkopior som visat sig vara farliga för hälsa och miljö. En leksak som innehåller giftiga ämnen eller lösa smådelar kan vara direkt livsfarlig för ett litet barn. Även till synes ofarliga varor, som kläder och smink, kan innehålla gifter som är farliga för användaren. Om någon blir skadad av en vara som du har sålt kan du komma att hållas som ansvarig.

Du kan bli av med dina varor


För din egen del riskerar du att bli av med dina varor. Tullverket har som en av sina uppgifter att motverka handeln med piratkopior. Vi kan stoppa en sändning som vi misstänker innehåller kopior. Om det visar sig att det är så blir det en tvist mellan dig och den som har skyddat varan. Denne kan välja att lämna in en stämningsansökan till domstolen och driva en civilprocess mot dig. Alternativt kan du och rättighetshavaren teckna en överenskommelse där du går med på att varorna förstörs. De allra flesta fallen i Sverige slutar på det sättet.

Att tvingas förstöra ett helt varuparti kan vara en allvarlig knäck för ditt företags ekonomi eftersom du kanske investerade stora pengar när du köpte in varorna.

Organiserad brottslighet


Genom att köpa och sälja förfalskade varor kan du gynna den organiserade brottligheten. Handeln med piratkopior är lukrativ och har seglat upp som en konkurrent till de mer klassiska grenarna av organiserad brottslighet, som narkotika- och vapensmuggling. Den kan bland annat användas för att tvätta pengar och för att finansiera annan brottslighet.

Seriösa företag slås ut


Fri konkurrens är viktig, men den ska ske på lika villkor. Bakom en till synes enkel produkt ligger ofta åratal av forskning och produktutveckling. Olika myndigheter ställer sedan krav på tillverkningen av produkten när det gäller miljö och säkerhet. Kostnaderna för allt detta täcks av priset på varan.

De som tillverkar piratkopior har inte haft dessa kostnader för forskning och produktutveckling. De kanske inte bryr sig om att följa de regler som finns för tillverkningen, och lägger inga resurser på varans kvalitet. Därför kan de sälja kopiorna till ett mycket lägre pris. Resultatet kan bli att de som följer spelreglerna slås ut. Väl etablerade företag har gått i konkurs sedan deras produkter har börjat kopieras i stor skala.

Hur kan jag veta att det är en kopia jag köper?


Förfalskade produkter har i takt med den tekniska utvecklingen blivit alltmer svåra att skilja från originalen. Ibland kan inte ens tillverkarna av originalprodukten se skillnad på äkta och falskt utan att göra en mer omfattande analys. Då är det inte lätt att som köpare göra en bedömning. Trots det är det fortfarande du som importör och säljare som är ansvarig.

Ett tecken på att varorna inte är original är att de är ovanligt billiga. Ingen säljer varor med förlust. Så även om en vara är väldigt billig är den troligtvis inte värd mer än du betalar, och det där fyndet du tror att du gör är nog inte alls ett fynd. Är du osäker kan du ta kontakt med den som tillverkar originalprodukten och fråga om återförsäljaren är någon de känner till och samarbetar med. Du kan också fråga hur de ställer sig till om en vara är alltför lik någon av deras produkter.

Så skyddar du din vara


Det finns flera olika sätt för en tillverkare att skydda sin idé. Några exempel är varumärkesskydd, patent och designskydd.

Om varumärket är skyddat får ingen annan märka en vara med det varumärket. Skulle någon göra det räknas det som en förfalskning. Ofta nöjer sig förfalskarna inte med att sätta dit varumärket, utan tillverkar kopior som de försöker få att se ut som originalprodukterna.

Med ett patent skyddar man en uppfinning under en viss tid. Under den tiden får ingen annan utnyttja uppfinningen för att tillverka en vara.

Man kan också skydda en viss design. Det kan till exempel röra sig om ett visst utseende på en mobiltelefon. En telefon som liknar den telefonen alltför mycket kan vara en otillåten kopia — oavsett om den är märkt med ett känt varumärke eller inte. Designskyddet gör att du behöver vara extra vaksam på vad det är för produkter du egentligen köper. Om du tycker att varan är väldigt lik en vara av ett känt märke kan det vara läge att dra öronen åt sig.

Så hjälper Tullverket dig att skydda din vara

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny