Tullverket

Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Tullverkets "att-göra-lista" inför utlandssemestern

  • Skaffa solhattar till barnen.
  • Växla pengar.
  • Glöm inte adaptern!

Med sommaren i antågande är det många svenskar som nu skriver "att-göra-listor" inför utlandssemestern. Här är ytterligare några saker att lägga i listan för att du ska undvika bekymmer på din resa.

Reser du med hund eller katt? Tänk då på att du måste ha ett pass även för ditt djur — även om du bara reser inom EU — där det bland annat framgår att djuret är vaccinerat mot rabies. Utan pass kan din hund eller katt bli nekad att komma in i landet, och det gäller även till Sverige när du reser hem igen. Läs mer på Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats.

» Resa med hund eller katt

Regler gällande införsel av läkemedel skiljer sig åt mellan olika länder. Detta gäller även länder inom EU. Om du är osäker vad som gäller för ditt läkemedel kan du kontakta ambassaden för det land du ska åka till före avresan. Om du ska resa till ett land som omfattas av Schengenavtalet, det vill säga EU-länderna (förutom Irland och Rumänien) samt Island, Norge och Schweiz, och behöver ta med dig ett narkotikaklassat läkemedel ska du ha med dig ett så kallat Schengenintyg, som du kan få utfärdat på ett apotek.

Om du tar har med dig läkemedel tillbaks till Sverige när du varit ute och rest så ska du alltid kunna styrka att du fått läkemedlet lagligen för en sjukdom eller ett besvär som du har. Detta kan för receptbelagda läkemedel visas till exempel genom att läkemedlet är försett med en apoteksetikett med ditt namn, ett recept eller ett läkarintyg. Tänk på att om du har köpt exempelvis kosttillskott och bantningsmedel utomlands att de ibland klassas som läkemedel i Sverige. Läs mer på Läkemedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats.

» Läkemedel till Sverige för eget bruk
» Kosttillskott

Bär din väska och dina varor själv!
Undvik att köpa piratkopierade varor. När du köper piratkopierade varor vet du inte vad de innehåller eller vem som tillverkat dem. Du kan till exempel få leksaker eller smink som innehåller giftiga ämnen. Dessutom finns det risk för att du indirekt stödjer grov organiserad brottslighet, som tjänar mycket pengar på piratkopior. Fall därför inte för frestelsen bara för att det är billigt. Läs mer på Tullverkets webbplats.

» Immaterialrätt

Du måste också vara uppmärksam på produkter som är tillverkade av djur när du handlar souvenirer utomlands. På många  populära turistmål säljs exotiska souvenirer som till exempel uppstoppade djur eller produkter som är tillverkade av delar från hotade växter eller djur. Det finns också kosttillskott och bantningsmedel med samma typ av ingredienser. Genom att inte köpa sådana produkter ges de hotade arterna en större chans att överleva.

Illegal handel och smuggling av utrotningshotade djur och växter kan dessutom ge fängelsestraff i upp till fyra respektive sex år. Läs mer om så kallade CITES-produkter på Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats.

» Utrotningshotade djur och växter

Överhuvudtaget ska du vara uppmärksam på hur mycket saker du köper utomlands. Vid resor från ett land utanför EU får du ta med dig varor till ett värde av sammanlagt 4 300 kronor om resan in i Sverige sker med kommersiellt flyg eller båt utan att betala tull och moms. Sker på annat sätt än i kommersiell flyg- eller fartygstrafik, till exempel i bil över landsgränsen från Norge, är motsvarande summa 3 000 kronor.. När du tar med dig varor utöver respektive belopp så räknas det som en import och moms samt eventuellt tull ska betalas på de varor som överstiger beloppet.

Om du väljer att skicka hem de varor du har köpt på din resa  kommer du att få betala tull och andra eventuella skatter på hela varuvärdet - inklusive frakt och försäkring.

» Köpa varor på din resa från ett land utanför EU

Tänk också på att du bara får föra in alkohol och cigaretter för eget behov om du reser till Sverige från ett annat EU-land. Kommer du från ett land utanför EU så finns en ranson du måste hålla dig inom. Det du har med dig därutöver får du betala tull och moms för. På Tullverkets webbplats finns ransonen och mer information.

Mer information


Vad gäller när du reser med en fritidsbåt?
Öppettider i sommar
Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)